Pressemeddelelse
30.3.2023 07:00:00 CEST | Haveselskabet
Havefolket kan godt strege dronning Margrethes fødselsdag fra kalenderen i år. I hvert fald hvis det er den, de bruger som rettesnor for, hvornår roserne skal beskæres. Klimaforandringerne betyder, at nogle af havens planter vågner tidligere fra deres vinterdvale, og derfor skal beskærersaksen nu findes frem flere uger før, vi plejer at tage den i brug, lyder det fra Haveselskabet.
– Det har været en udbredt tommelfingerregel blandt haveejere gennem årtier, at havens roser skal beskæres til dronning Margrethes fødselsdag. Men klimaet har ændret sig, og det betyder, at den regel ikke holder længere. Beskærer man roserne til dronningens fødselsdag, vil roserne være for langt fremme i deres udvikling, og man får i stedet skåret for mange nye, friske skud af, og rosernes blomstring bliver forsinket. Derfor anbefaler vi i Haveselskabet, at man beskærer sine roser i slutningen af marts, forklarer Louise Møller, fagredaktør hos Haveselskabet.
Haveselskabet er en landsdækkende forening, der arbejder for at styrke havefællesskaber og udbrede havefaglig viden blandt landets haveejere. Netop huskereglen om at beskære roser til dronningens fødselsdag, den 16. april, er meget udbredt hos haveejerne, og derfor bliver det måske også svært for mange at vænne sig til, at de skal finde beskærersaksen frem allerede i de sidste uger af marts.
Hvis man er ferm til royale fødselsdage, kan man fremover bruge dronning Ingrids fødselsdag, den 28. marts, som ny rettesnor til rosenbeskæring. Men langtfra alle husker i dag datoen for hendes fødselsdag. For de fleste giver det derfor mening at gå tilbage til en huskeregel, som er ældre end vores regerende dronning, mener Louise Møller.
– Der findes en anden gammel tommelfingerregel, der siger, at roserne skal beskæres, når forsytiaen blomstrer. Den regel gælder stadig, for ligesom med roserne får klimaforandringerne også forsytiaen til at springe ud tidligere, så den kan man altid holde sig til, hvis man er i tvivl, siger hun og tilføjer, at forsytiaen blomstrer netop nu i haver over hele landet.
Når man hidtil har holdt sig til, at roserne først skal beskæres midt i april, er det for at undgå hård frost efter beskæringen. Trods klimaforandringerne kan der fortsat sagtens nå at komme nattefrost i april. Men det har ikke den store betydning, påpeger Louise Møller, heller ikke et snevejr som det, der ramte dele af landet her i slutningen af marts.
– Sne, som smelter i løbet af samme dag, som det er faldet, gør ikke spor. Roserne skal nok klare det. Let frost kan forsinke blomstringen en smule, men de dør ikke af det. Hvis man kan se, at der er hård frost på 5-8 grader eller mere på vej, efter man har beskåret sine roser, og de nye skud er sprunget ud, kan man lægge fiberdug over roserne om natten, siger hun.
Hvis de beskårede roser bliver udsat for hård frost, vil det i værste tilfælde betyde, at de nye skud dør. Rosen dør ikke af det, men vil sætte nye skud og blomstre en smule senere, understreger Louise Møller.
Læs mere om beskæring og dyrkning af roser på Haveselskabet.dk/havestof/prydhaven/roser/
… så er bogen ”Rosenglæde” måske lige sagen. Den er skrevet af Haveselskabets rosenekspert og rosoman Peter Ørum Scherg, som selv har mere end 500 forskellige historiske roser og flere hundrede moderne roser i sin have på Sydsjælland. ”Rosenglæde” er en ny rosenbog, der giver både inspiration, praktiske råd og vejledning om rosendyrkning.
Peter Ørum Scherg: Rosenglæde. Udgivet af Haveselskabet, 299 kr. Bogen findes her.
Andre læser også