AVIZ

Kinesisk skib er i fokus efter skader på gasledning nær Finland

FILES-FINLAND-ESTONIA-ENERGY-GAS-PIPELINE-LEAK

Det oplyser finsk politi fredag.

– Bevægelserne fra skibet “Newnew Polar Bear”, der sejler under Hongkongs flag, passer med tidspunktet og placeringen, hvor gasrørledningen blev beskadiget, skriver Centralkriminalpolisen (CKP) i Finland.

CKP er en finsk politiafdeling, der blandt andet efterforsker kriminalitet, der kræver samarbejde med udenlandsk politi.

– Vi kommer til at samarbejde med kinesiske myndigheder for at få fastlagt skibets rolle, siger CKP’s chefefterforsker, Risto Lohi.

Politiet har fredag også sagt, at skaderne var forårsaget af “en ekstern mekanisk kraft”. Der er desuden fundet “en tung genstand” nær gasrørledning.

Politiet vil forsøge at bjærge genstanden fra havbunden.

Tidligt den 8. oktober blev gasrørledningen Balticconnector og et telekabel beskadiget. Finske efterforskere mistænker, at der kan være tale om sabotage.

Foruden skaderne på Balticconnector er der også fundet skader på et telekabel mellem Sverige og Estland.

Skaderne skal være opstået nogenlunde på samme tid.

En talsmand for Estlands statsanklager sagde torsdag, at man betragter undersøgelsen af skaderne på telekablet mellem Estland og Sverige som en del af den igangværende efterforskning af skaderne på Balticconnector.

Forsvarsalliancen Nato meddelte torsdag desuden, at den styrker tilstedeværelsen i Østersøen – blandt andet med øget overvågning. Der bliver indsat yderligere fly, droner og minerydningsfartøjer.

Siden en eksplosion sidste år ramte gasrørledningen Nord Stream 2 i farvandet tæt ved Bornholm, har der været øget fokus på den følsomme infrastruktur af kabler og ledninger på havbunden i især Østersøen.

Både Danmark, Sverige og Tyskland er i gang med nationale undersøgelser af den formodede sabotage ved Nord Stream.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere