AVIZ

Kæmpe asteroide flyver forbi Jorden lørdag aften

SPACE-ASTRONOMY-ASTEROID
SPACE-ASTRONOMY-ASTEROID (Handout/Ritzau Scanpix)

Det oplyser Det Europæiske Rumagentur (ESA) ifølge AFP.

Til sammenligning måler Københavns Domkirke – også kendt som Vor Frue Kirke – cirka 80 meter i længden og 30 meter i bredden. Og Rundetårn, som nok kendes af flere danskere, har en højde på cirka 40 meter.

Asteroiden kommer tilmed relativt tæt på Jorden.

Der er dog ingen grund til at frygte, at den rammer Jorden, forsikrer Richard Moissl, der er afdelingsleder i ESA, over for AFP.

Asteroiden har fået navnet 2023 DZ2. Ifølge rumagenturet passerer den med 175.000 kilometers afstand til Jorden. Det sker klokken 20.49 dansk tid.

Men man skal være hurtig, hvis man skal nå at få øje på den, for den flyver med en hastighed på 28.000 kilometer i timen.

En asteroide er et klippestykke, der kredser om Solen. Hvis et stykke af en asteroide knækker af, kaldes dette en meteor. Af og til styrter meteorer ned og rammer Jordens overflade.

Hvis 2023 DZ2 af uransagelige årsager skulle forlade sin bane og styrte mod Jorden, ville den ifølge AFP kunne “udslette en stor by”.

Umiddelbart er den interessant for verdens astronomer. De kommer til at udnytte muligheden for at studere det sjældne fænomen nærmere ved hjælp af radarer og andet udstyr, fortæller Richard Moissl.

Derudover vil ESA gennemtænke, hvordan rumagenturet kan reagere, hvis en lignende asteroide engang i fremtiden sætter kurs mod Jorden.

Når asteroiden flyver videre i solsystemet, bliver det ikke et endegyldigt farvel til 2023 DZ2. Den kommer nemlig forbi Jorden igen i 2026.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere