AVIZ

Jødisk samfund mærker stærk stigning af antisemitiske hændelser

Demonstration på Christiansborg Slotsplads

Det fortæller Henri Goldstein, formand i den jødiske menighed, til Berlingske.

Selv om det er uvist, hvor stor stigningen i antallet af hændelser præcist er, har trossamfundet alene siden 7. oktober modtaget flere indberetninger, end det modtog hele sidste år, skriver avisen.

– Vi har jo sagt til vores medlemmer, at de skal tænke sig rigtig godt om, inden de går på gaden med en kalot på hovedet eller en davidsstjerne om halsen, siger Henri Goldstein til Berlingske.

Han beskriver udviklingen som “dybt bekymrende” og tilføjer, at indberetningerne er af vidt forskellig karakter.

Det Jødiske Samfund har kendskab til tre dødstrusler. Herudover går indberetningerne på hadefulde ytringer på sociale medier, og at der males antisemitiske udtryk i det offentlige rum.

Som følge af den væbnede konflikt mellem Hamas og Israel har der været en række demonstrationer landet over.

Ifølge Jyllands-Posten registrerede Østjyllands Politi 10 demonstrationer i Aarhus, som alle var til støtte for Det Palæstinensiske Selvstyre, i løbet af de første to uger af konflikten.

Henri Goldstein bekymrer sig særligt over, at der ved flere demonstrationer “er udtrykt glæde over”, at jøder døde under Hamas’ angreb.

Han siger, at jøder i dag er mere utrygge, end de har været tidligere.

Institut for Menneskerettigheder oplyser til Berlingske, at politiet i 2021 registrerede 164 hadforbrydelser, som var motiveret af religiøst had.

93 ud af de 164 sager var rettet mod jødedommen.

Men Louise Holck, direktør i Institut for Menneskerettigheder, siger, at der er et stort mørketal, når det kommer til antallet af hadforbrydelser, og at politiets tal “kun er toppen af isbjerget”.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) oplyser i et skriftligt svar til Ritzau, at udviklingen i Israel og Gazastriben har skabt et fornyet fokus på konflikten mellem Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre.

Det har ført til, at PET har udarbejdet en række operative anbefalinger til politiet om blandt andet skærpet opmærksomhed vedrørende sikkerheden af israelske, jødiske og palæstinensiske interesser og aktiviteter i Danmark.

PET uddyber ikke, hvad anbefalingerne helt konkret dækker over.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere