AVIZ

Jobmarkedet i USA voksede med 216.000 beskæftigede i december

FILES-US-ECONOMY-EMPLOYMENT-INDICATOR

Det fremgår af en beskæftigelsesrapport offentliggjort fredag af det amerikanske beskæftigelsesministerium, skriver Reuters.

Det er en del mere end det, analytikerne forventede. I en rundspørge, som Reuters tidligere har foretaget, pegede en lang række økonomer på, at de forventede en jobvækst i december på omkring 170.000.

Samtidig justeres beskæftigelsestallene for november.

Tidligere fremgik det, at der blev skabt 199.000 nye job i årets 11. måned i USA uden for landbruget. Det tal er fredag blevet nedjusteret til 173.000.

Ser man på hele 2023, blev der skrevet under på 2,7 millioner nye ansættelseskontrakter.

Det er markant mindre end året før – altså 2022 – hvor der ifølge Reuters blev skabt i alt 4,8 millioner nye job på det amerikanske arbejdsmarked.

Ifølge seniorøkonom i Sydbank Kim Blindbæk viser de seneste beskæftigelsestal, at “der er gang i både den amerikanske økonomi og arbejdsmarkedet”. Men der er et “men”.

– I de seneste måneder har vi dog set, at noget af tempoet er gået af arbejdsmarkedet i verdens største økonomi.

– Set over det seneste halve år er der hver måned i gennemsnit blevet skabt knap 200.000 nye arbejdspladser. For blot et halvt år siden lå det tilsvarende tal på knap 300.000 arbejdspladser, påpeger han i en skriftlig kommentar.

Hos Arbejdernes Landsbank mener cheføkonom Jeppe Juul Borre, at der er tale om en “rigtig flot jobvækst i USA”.

– Jobskabelsen er dog gået ned i tempo i forhold til de foregående år.

– Det lidt langsommere tempo og den dalende inflation holder døren på klem for rentesænkninger fra den amerikanske centralbank i det kommende år, lyder det fra Jeppe Juul Borre.

Cheføkonom i Dansk Metal, Erik Bjørsted påpeger, at arbejdsgiverne generelt har svært ved at finde den arbejdskraft, de har brug for. Det siger han i en skriftlig kommentar.

– Arbejdskraften er fortsat i restordre.

– Der er stadigvæk flere ledige stillinger, end der er arbejdsløse, og derfor kan lønmodtagerne fortsat forhandle relativt høje lønstigninger hjem.

– Det holder priserne oppe, og derfor føler FED (den amerikanske centralbank, red.) ikke, at kampen mod inflationen er vundet endnu, siger cheføkonomen.

Arbejdsløsheden i USA lå i december på 3,7 procent. Det er uændret i forhold til november 2023.

Cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen bemærker i en kommentar, at ledigheden dermed har ligget under fire procent i USA i næsten to år. Og det er den længste periode med så lav ledighed siden 1960’erne.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere