AVIZ

Japansk firma mister kontakt til rumfartøj inden månelanding

A model of the lander in HAKUTO-R lunar exploration program by
A model of the lander in HAKUTO-R lunar exploration program by (Kim Kyung-Hoon/Reuters)

Det japanske firma Ispace kan ikke komme i kontakt med det ubemandede rumfartøj, det tirsdag har forsøgt at lande på Månen.

Det oplyser firmaet ifølge flere medier.

Rumfartøjet skulle have været landet på Månen klokken 18.40 dansk tid tirsdag aften. Det så umiddelbart også ud til at lykkes.

På en ganske vist animeret visning af landingen så rumfartøjet ud til at lande på Månen, og i kontrolrummet her på Jorden var der umiddelbart ingen panik.

Men efter flere minutter uden signaler fra rumfartøjet begyndte uvisheden at sprede sig, og Ispace har siden meddelt, at man har mistet kontakt til fartøjet.

Det undersøges fortsat, hvad der er sket, og om rumfartøjet er styrtet ned på Månen, men Ispace går ud fra, at landingen ikke lykkes.

– Vi mistede kommunikationen (til fartøjet, red.), så vi bliver nødt til at gå ud fra, at vi ikke kunne gennemføre landingen på Månens overflade, siger direktør Takeshi Hakamada ifølge Reuters.

Det blev sendt afsted mod Månen i december og har siden været i kredsløb omkring Månen, inden det i dag begyndte at bevæge sig ned mod overfladen.

Ispace forsøgte med tirsdagens månelanding at blive det første privatejede selskab til at lande et rumfartøj på Månen.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere