AVIZ

Israels præsident beder regeringen om at standse retsreform

Israel Politics
Israel Politics (Oren Ziv/Ritzau Scanpix)

– Vi har set nogle udfordrende scener i nat. Jeg appellerer til premierministeren, medlemmerne af regeringen og medlemmer af koalitionen… Af hensyn til sammenholdet hos det israelske folk og for ansvarlighedens skyld opfordrer jeg jer til at standse lovgivningsprocessen øjeblikkeligt, skriver han på Twitter ifølge den israelske avis Haaretz.

Præsidenten har en overvejende symbolsk rolle i Israel.

Opfordringen fra Herzog kommer, dagen efter at premierminister Benjamin Netanyahu fyrede sin forsvarsminister for at modsætte sig reformen. Det udløste masseprotester over hele landet.

I sidste uge reagerede præsident Isaac Herzog på splittelsen i landet med et kompromisudspil. Dette blev afvist af regeringen.

Flere israelske medier, herunder Jerusalem Post og Haaretz, skrev tidligere mandag morgen, at den israelske regering angiveligt diskuterer at sætte den kontroversielle retsreform på standby.

Det sker, efter at titusindvis af demonstranter søndag aften samlede sig i Tel Aviv og flere andre byer for at vise deres vrede over Netanyahus fyring af forsvarsminister Yoav Gallant.

Fyringen kom, efter at Gallant havde opfordret regeringen til at standse reformen.

I lyset af situationen indkaldte Netanyahu søndag til et hastemøde.

Ifølge Jerusalem Post fortsatte drøftelserne, der begyndte søndag aften, helt frem til klokken fem mandag morgen.

Ud over justitsminister Yariv Levin og finansminister Bezalel Smotrich fra den yderste højrefløj deltog minister for strategiske anliggender Ron Dermer og uddannelsesminister Yoav Kisch i mødet, der blev afholdt på premierministerens kontor, hedder det.

Hareetz skriver, at Netanyahu ventes at holde en tale senere på morgenen. Det vides ikke præcist hvornår.

Hundredtusinder af israelere har siden januar demonstreret mod Netanyahus retsreform.

Den vil indskrænke den israelske højesterets beføjelser og gøre det muligt med et simpelt flertal i parlamentet at underkende afgørelser.

Demonstranterne hævder, at reformen vil omdanne Israel til et diktatur.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere