AVIZ

Irettesættelse af Johan Legarth i Minksagen tilbagekaldes

Ministeroverdragelse, Mattias Tesfaye bliver ny justitsminister
Ministeroverdragelse, Mattias Tesfaye bliver ny justitsminister (Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Det fremgår af Justitsministeriets hjemmeside.

Legarth fik oprindelig en disciplinær irettesættelse for sin rolle i sagen, men fredag oplyser Justitsministeriet, at den er tilbagekaldt.

Det samme er en advarsel til afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen for hendes rolle i samme sag. En afdelingschef er niveauet lige under en departementschef.

De to topembedsmænd modtog irettesættelsen og advarslen som følge af Minkkommissionens beretning om forløbet sommeren 2022.

Efter at have gennemgået forløbet mente kommissionen, at der var grundlag for at se på, om ti embedsmænd havde begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at de skulle drages til ansvar.

Det gjorde Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og nåede i tilfældet med de to topembedsmænd i Justitsministeriet frem til irettesættelsen og advarslen.

Johan Legarth blev irettesat, fordi han burde have undersøgt, om der var hjemmel til at aflive alle mink i Danmark, sådan som regeringen ønskede.

Det var ikke tilfældet for alle mink. Men det blev først meldt ud, efter at minkavlerne havde fået at vide, at de skulle slå deres mink ned.

Således var den sag egentlig parkeret. Men sideløbende blev også rigspolitichef Thorkild Fogdes sag behandlet. Han kom blandt andet til et tjenesteligt forhør hos to landsdommere og tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam.

I deres vurdering af sagen erklærede dommerne sig direkte uenige med Minkkommissionen om et centralt element i forløbet.

Minkkommissionen vurderede, at der var tale om en instruks til Rigspolitiet, da regeringen på et pressemøde 4. november præsenterede, at alle mink skulle aflives. Det var de tre dommere uenige i.

Der var ifølge dommerne ikke tale om en instruks med de krav til juridisk hjemmel, der følger med.

Rørdam og de to landsdommere mente i stedet, at pressemødet var en overordnet orientering af offentligheden om beslutningen om at aflive alle mink i Danmark.

Det fik Medarbejder- og Kompetencestyrelsen til at se på sagerne imod Johan Legarth og Anne-Mette Lyhne Jensen sammen med Kammeradvokaten på ny.

Styrelsen og Kammeradvokaten er kommet frem til, at “grundlaget for Minkkommissionens kritik er bortfaldet.”

– Johan Legarth og Anne-Mette Lyhne Jensen har således ikke medvirket til tilsidesættelse af legalitetsprincippet eller sandhedspligten i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf, står der i Justitsministeriet meddelelse fredag.

Også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, har fået tilbagekaldt sin advarsel i sagen. Det oplyser Statsministeriet fredag.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere