AVIZ

Irans nobelprismodtager nægtes sygdomsbehandling

FILE PHOTO: Iranian human rights activist and the vice president of the DHRC Narges Mohammadi poses

Den 51-årige Mohammadi, som sidder indespærret i Irans Evinfængsel, har både problemer med hjerte og lunger, og hendes familie siger, at der kan være fare for hendes liv.

Mohammadi har tidligere gjort det klart, at hun under ingen omstændigheder vil bære en hijab, som har været obligatorisk beklædning for kvinder i Iran, siden revolutionen 1979.

– Fængselsdirektøren har sagt, at det er i henhold til ordre fra højere sted, at der er kommet et forbud mod at indlægge hende uden tørklæde. Derfor blev en planlagt transport til hospitalet aflyst, siger familien.

Narges Mohammadi har ført en lang kamp for kvinders rettigheder i sit hjemland. Hun er blevet fængslet mange gange og har været udsat for adskillige piskeslag.

I oktober fik hun fredsprisen. Det var på et tidspunkt, hvor hun sad fængslet.

Hun fik prisen for som aktivist at have “kæmpet mod undertrykkelse af kvinder i Iran og for sin kamp for at fremme menneskerettigheder og frihed for alle”.

Under slagordene “kvinde, liv, frihed” gik mange iranere på gaden sidste år for at protestere.

Det skete, efter at en 22-årig kvinde døde i moralpolitiets varetægt. Hun var blevet anholdt for ikke at bære sit hovedtørklæde efter reglerne.

Narges Mohammadi har været aktiv i den iranske organisation Defenders of Human Rights, der blandt andet hjælper politiske fanger med at få bistand fra advokater. Hun er også en af grundlæggerne af The Iranian National Peace Counci, der tæller forfattere, kunstnere, advokater og aktivister.

/ritzau/AFP

Andre læser også