AVIZ

Indikator tyder på 1000 flere ledige i februar

Jobcenter København - Gammel Køge Landevej
Jobcenter København - Gammel Køge Landevej (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Stigningen dækker over, at der er 1300 flere på dagpenge, mens der er 300 færre på kontanthjælp.

Hvis indikatoren holder stik, vil det være fjerde måned, at antallet af ledige stiger.

– Vi må altså sande, at dansk økonomi har sat tempoet ned, og det begynder så småt at sætte sine spor på arbejdsmarkedet, skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank i en analyse af Danmarks Statistiks indikator.

– Den højeste inflation i 40 år rammer hårdt på økonomien, og det slipper arbejdsmarkedet heller ikke udenom.

Den stigende ledighed vil potentielt føje endnu en brik til et billede af et dansk arbejdsmarked, der bremser op, ifølge cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation Niklas Praefke.

– Arbejdsmarkedet er vendt rundt, og vi er trådt ind i en ny virkelighed, hvor flere bliver fyret og mister jobbet. Når det er sagt, så er der ikke tale om nogen kæmpe stigning, skriver han i en analyse.

Samtidig mener han, at der under overfladen godt kan være forskellige situationer på forskellige dele af arbejdsmarkedet.

Selv om han forventer, at arbejdsløsheden vil stige de kommende måneder, er der dog dele af arbejdsmarkedet, hvor der ifølge Niklas Praefke stadig vil være mangel på bestemte kompetencer:

– Flere steder står virksomhederne fortsat i kø for at ansætte nye medarbejdere, og det mindsker stigningen i arbejdsløsheden, skriver han.

– Udfordringen er, at vi har kronisk mangel på en lang række kompetencer, som ikke kan erstattes af andre faggrupper.

– Eksempelvis kan den arbejdsløse murer ikke uden videre skifte murerskeen ud med en grydeske i morgen.

Danmarks Statistik kommer hver måned med sine officielle tal for antallet af ledige i Danmark. Som noget forholdsvis nyt kommer der også 20 dage før en indikator for, hvad tallene kan vise.

Det er den indikator, som Danmarks Statistiks har udsendt fredag. Den bygger på et mindre datagrundlag, og derfor er usikkerheden i tallene også forbundet med en større usikkerhed.

Usikkerheden vurderes af Danmarks Statistik at være på 1000 personer i begge retninger.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere