AVIZ

Hvad får nutidens unge til at rejse sig og bruge deres røst til at skabe forandring?

Foto: Benjamin Nørskov.
Foto: Benjamin Nørskov.

Pressemeddelelse

16.3.2023 10:30:00 CET | Det Kongelige Teater

Hvem har egentlig adgang til landets talerstole, til avisspalterne og de store scener? Typisk politikere, magthavere og meningsdannere, sjældnere unge og minoriteter.

Men den 31. marts kommer 21 unge talere til orde, når Operaens Store Scene fyldes med skarpe, modige og ærlige unge med stærke personlige taler om det, der optager dem lige nu.

Røst i Operaen er en hyldest til det talte ord skabt i samarbejde mellem Røst og Det Kongelige Teater, med ønsket om at unge skal føle sig klædt på til at deltage i den offentlige debat og bruge deres demokratiske stemme til at skabe forandring.

”Vi er meget stolte over at kunne invitere unge talere ind på Danmarks største scene i Operaen. Scenekunst handler i høj grad om at give flere forskellige mennesker en stemme, og det giver stor mening for os at bidrage til, at unge mennesker med forskellige baggrunde finder deres stemme og trygheden i, at de kan ytre sig – og blive hørt,” siger teaterchef Kasper Holten

Værterne ved aftenens arrangement er feministisk aktivist Emma Holten og Moussa Mchangama, medstifter af In futurum.

“Det er en enorm ære igen at være værter til Røst i Operaen – for det er en aften, der med udgangspunkt i de unge talere skaber så meget håb, empati og omsorg. Om noget har vi brug for at blive mindet om det for tiden, og jeg tør godt love, at man går opløftet, oplyst og rørt hjem. Det er en helt unik mulighed for at få et indblik i, hvad der optager samfundsengagerede unge mennesker, og at se dem på en så ikonisk platform som den store scene i Operaen gør kun det hele bedre,” udtaler Moussa Mchangama.

Det stærke værtspar vil lede publikum sikkert gennem aftenens to akter, som udover talerne byder på musikalske indslag, dans og spændende interviews med blandt andet musikere Isam B og Jada, forfatter Dy Plambeck, komponist Marianne Søgaard, opersanger Elisabeth Jansson, harpenist Angelika Wagner, teaterchef Kasper Holten og skuespiller Ellaha Lack.

Aftenen er kulminationen på en række intensive talerskoleforløb, hvor unge fra både Danmark og Grønland kommer til orde og bruger deres røst til at italesætte verdens såvel som egne personlige problemstillinger på Operaens Store Scene. De unge talere til Røst i Operaen kommer blandt andet fra gymnasiet GUX Nuuk i Grønland, Silkeborg Højskole, Vallekilde Højskole, Uldum Højskole og Grundtvigs Højskole.

“Hvem, der kommer til orde i den offentlige debat, er et mønster, som gentager sig ud i det uendelige: De samme igen og igen. Røst er en tiltrængt pause fra de stemmer, der almindeligvis dominerer, en mulighed for at se det samfund, vi tror, vi kender, med nye øjne. Hver gang jeg får lov at overvære et Røst-arrangement, mærker jeg, hvor meget arbejde der stadig er at gøre, for at vi får en mere omsorgsfuld og lyttende verden – men også hvor mange vi er, der gerne vil gøre det. Jeg glæder mig!” siger Emma Holten.

Røst og Det Kongelige Teater har tidligere i sæsonen skabt en række events i Operaens foyer i samarbejde med LGBT+ Danmark, Menneskerettighedsalliancen og Mangfoldigt Engagement, hvor queers, aktivister, minoriteter og udsatte unge har taget ordet.

Nu rykker en flok unge talere ind på Operaens Store Scene med plads til 1700 publikummer.

Dørene til Operaens foyer åbner kl. 17:00, mens selve programmet går i gang kl. 18:00.

Arrangementet er gratis og åbent for alle på tværs af alder, køn, seksualitet og etnicitet. Det kræver blot, at der bookes billet på forhånd.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Røst med støtte fra Knud Højgaards Fond, Jorks Fond, Tuborgfondet, Folkeoplysningspuljen og Volt – Nordisk Kulturkontakt.

Læs mere om arrangementet og bestil billet HER.

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere