AVIZ

Høje mælkepriser spiser af Thise Mejeris overskud

Thise Mejeri
Thise Mejeri (Kim Matthi Leland/Ritzau Scanpix)

Det viser andelsmejeriets årsregnskab fredag eftermiddag.

Overskuddet er for året landet på 20 millioner kroner mod godt 27 millioner kroner året forinden.

Thise Mejeri omsatte sidste år for 1,3 milliarder. Det er 129 millioner mere end året før og svarer til en stigning på knap 11 procent.

Resultatet skyldes blandt andet, at produktionsomkostningerne er steget i løbet af året, viser regnskabet.

Man var sidste år nødsaget til at betale en højere mælkepris hos producenterne som følge af inflation og en højere efterspørgsel.

Mejeriet var dertil for langsom til at hæve priserne over for sine egne kunder – dagligvarebutikkerne – og det har haft en negativ indvirkning på årets resultat.

– Mejeriet har ikke været i stand til gennemsnitligt at udbetale en konkurrencedygtig aconto mælkepris til andelshaverne hen over året, skriver mejeriet i sit regnskab.

Den væsentligste årsag hertil skyldes ifølge Thise Mejeri, at mejeriet ikke tilstrækkelig hurtigt har kunnet hæve færdigproduktpriserne ud til supermarkeds‑ og food service-segmenterne.

Dermed har man ikke kunne kompensere tilstrækkeligt for en både historisk stor og hurtig stigning i verdensmarkedsprisen for mælk, lyder det.

Den stigende pris er ifølge mejeriet et resultat af en stor efterspørgsel på især industrielle mejeriprodukter i 2022.

– Samtidigt har stigningstakten i især inflationære omkostninger i 2022 været overraskende stor, lige som den stigende forbrugerutryghed også har haft indflydelse på mejeriets indtjeningsevne, lyder det.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere