Miljøminister Magnus Heunicke (S) har mandag meddelt sin beslutning på et møde med kommunen. Det bekræfter Miljøministeriet.
Det er en stor overraskelse og lettelse for Slagelse Kommune, fortæller formand for Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune Jørgen Grüner (SF).
– Jeg er meget glad, for det har været uholdbart, at Miljøstyrelsen har udsendt og stået fast på en vejledning, som alle jurister underkender. Det har været helt uhensigtsmæssigt og uholdbart, siger Jørgen Grüner.
Heunicke og styrelsen har suspenderet dele af vejledningen efter en afgørelse 23. februar fra Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Vejledningen er “ikke i overensstemmelse med forpligtelsen til at forebygge forringelser af tilstanden af overfladevand og EU-Domstolens praksis om dette”, skriver ministeriet.
I en orientering fra 31. januar har Miljøstyrelsen og Miljøministeriet erkendt, at dele af den vejledning, der nu er suspenderet, var forbundet med en “betydelig procesrisiko”.
Slagelse Kommune har gang i en proces med at forlænge en miljøgodkendelse af RGS Nordic. Virksomheden udleder delvist renset spildevand fra den norske olieindustri i Agersø Sund.
Miljøstyrelsen har indtil mandag fastholdt en vejledning, hvor styrelsen lagde op til, at kommunen skulle godkende udledningen.
Det skulle kommunen ifølge styrelsen, selv om miljøeksperter har sagt, at det vil være i strid med EU-regler.
Problemet er, at havet i forvejen er så forurenet, at man ifølge eksperter og de jurister, som kommunen har betalt for en uvildig redegørelse, ikke kan udlede yderligere kemikalier i vandet.
Byrådsmedlem Anne Bjergvang (S), som også er medlem af miljøudvalget, mener, at Miljøstyrelsen er gået for langt
– De har lavet deres egne regler. De skulle have rykket noget før. Man skal ikke lave sine egne regler, man er nødt til at følge loven, siger hun.
For RGS Nordic får sagen ikke umiddelbart konsekvenser, hvis den klager over en snarlig afvisning af miljøgodkendelsen.
Klagen vil få opsættende virkning, og dermed vil RGS Nordic kunne fortsætte sin kontrakt, i hvert fald indtil en afgørelse fra klagenævnet foreligger.
Skulle nævnet afvise en eventuel klage fra virksomheden, er fremtiden for denne del af forretningen uvis.
– Jeg ved, at man udvikler forskellige rensningsmetoder hele tiden, så derfor kan det være, at de på et tidspunkt kan leve op til kravene uden blandingszoner. Men det kræver noget tid, siger Jørgen Grüner.
Han tilføjer, at det egentlige problem er baggrundsforureningen, som gør, at EU-reglerne ikke tillader denne form for rensning via blandingszoner.
– Det stiller os alle sammen i en lidt speciel situation, for hvordan kommer man så videre? Vi har et hav af rensningsanlæg, som skal have nye regler. Det er et landsdækkende problem nu, siger Jørgen Grüner.
– For der er ikke nogen, der kan videreføre det i henhold til den vejledning. Så det får vidtrækkende konsekvenser, og Miljøstyrelsen er i tænkeboks på, hvad gør de nu.
En nylig afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet støtter den indstilling, som udvalget i Slagelse Kommune har fået fra eksterne advokater om, at det vil være problematisk at give en godkendelse.
/ritzau/
Andre læser også