AVIZ

Gymnasielever frygter højere karakterkrav vil splitte ungdommen

RB PLUS SF vil sætte karakterloft på studier
RB PLUS SF vil sætte karakterloft på studier (Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Nyt forslag om at hæve karakterkravet til gymnasierne fra Danske Gymnasier vil splitte unge ad og øge polariseringen.

Det siger forkvinde for danske gymnasieelevers sammenslutning (DSG), Madeleine Steenberg Williams til Ritzau.

– Det her kommer til at indskrænke dem, der har de laveste karakterers frie valg indenfor uddannelse, siger hun om forslaget.

Berlingske bringer mandag morgen et interview med Danske Gymnasiers formand Henrik Never, der præsenterer et forslag om at hæve adgangskrav til gymnasier.

Elever skal have et karaktergennemsnit på 5 fra folkeskolens afgangseksamen, hvis de vil ind på en af landets gymnasiale uddannelser.

Et andet forslag fra foreningen lyder, at elever i 1.g skal smides ud, hvis de ikke består prøverne i almen sprogforståelse (AP) og naturvidenskabeligt grundforløb (NP).

Hos DSG er man “dybt bekymret” over forslaget. Madeleine Steenberg Williams mener, at hvis man implementerer forslaget, vil det skabe et a- og b-hold på ungdomsuddannelserne.

A-holdet vil bestå af piger og unge fra boglige hjem, der går på gymnasiet, og b-holdet vil bestå af resten, der så kan gå på erhvervsskolerne.

– Det øger også forståelsen af, at den akademiske vej er den vej, man skal gå, siger hun.

Dermed modarbejder det ønsket om at få flere unge til at vælge erhvervsskolerne.

Men primært kommer det til at presse en ungdom, som allerede er mere stressede end nogensinde før, siger hun.

Henrik Nevers siger til Berlingske, at det i dag er muligt at komme ind på gymnasiet med et karaktergennemsnit på 2, og at “det er for lavt”.

Derfor ser han gerne, at karakterkravet hæves til 5.

Det skyldes, at gymnasieelever med 5 i snit fra grundskolen klarer sig “næsten lige så godt som dem med endnu højere karakterer”, når de læser videre på de videregående uddannelser.

Når det gælder de to prøver i 1.g, handler det for Danske Gymnasier om at hjælpe de elever, der ikke består prøverne.

– Vi ved af erfaring, at elever, som dumper de to eksamener i grundforløbet, får virkelig svært ved at følge undervisningen i gymnasiet, lyder det fra Henrik Nevers.

Forkvinden i DSG pointerer, at der er ingen elever, der dumper en eksamen med vilje. Og i stedet for at fokusere på at smide dem ud af gymnasiet, skal skolen tage et større ansvar i at hjælpe dem med at løfte deres faglighed.

– Det er vigtigt, at vi ikke giver op på dem med et lavere niveau. Alle har en ret til at blive bedre, det er det vores uddannelser er der for, siger Madeleine Steenberg Williams.

/ritzau/

Andre læser også