AVIZ

Grønne foreninger klager til EU over Danmarks svigt af havmiljøet

Køge Bugt

Og det er i strid med EU’s regler for miljøbeskyttelse.

Sådan lyder det fra fire danske, grønne foreninger, der er gået sammen om at klage til EU over det, de kalder Danmarks svigt af havmiljøet.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening, der er en af de fire foreninger, sammen med Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Sportsfiskerforbund, i en pressemeddelelse

Foreningerne skriver, at den danske kvælstofforurening af halvmiljøet fortsætter år efter år, og at det strider imod EU’s regler for miljøbeskyttelse.

Derfor har foreningerne rettet henvendelse til EU, i håb om at Europa-Kommissionen vil sikre, at Danmark lever op til reglerne for et godt havmiljø.

– Danmark har lige sendt nye vandplaner til EU, som vi mener, gør det åbenlyst, at man ingen plan har for at vende havenes negative udvikling. De vandplaner er utilstrækkelige og utroværdige.

Det siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, til Ritzau.

Regeringen har baseret vandplanerne på det, der hedder kollektive frivillige virkemidler mod landbruget, som man historisk har set ikke virker, siger hun og tilføjer:

– Så har man satset på baselineeffekten – altså at man regner med, at der kommer en kvælstofreduktion helt af sig selv. Det har vi også set, at den effekt er der ikke.

Derfor er holdningen, at Danmark ikke tager ansvar for at vende havets kritiske tilstand til fremgang.

Det er ikke første gang, Danmarks Naturfredningsforening er gået til EU med en klage over Danmark. Senest skete det i forbindelse med blå bloks omstridte landbrugspakke fra 2015.

Der åbnede EU en sag mod Danmark, som siden lappede på pakken, hvor flere miljøtiltag blev tilføjet.

Sagen blev efter fem år lukket, hvilket ikke var tilstrækkeligt ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

Spørgsmål: EU lukkede sagen efter fem år. Hvorfor tror I, at det vil være anderledes denne gang?

– Vi mener, vi har et nyt grundlag (red. med vandplanerne) at vise EU-Kommissionen.

– Nu mener vi, at vi er oppe på et endnu højere niveau af alvorlighed. Derfor mener vi, at EU bør gå ind i det, siger Maria Reumert Gjerding.

Til Politiken lyder det fra miljøminister – og selvudnævnt havets minister – Magnus Heunicke (S), at hvis Danmark ikke når i mål ved, at landbruget søger frivillige ordninger, vil der komme “større krav til, hvordan landmanden skal dyrke sine marker”.

/ritzau/

Andre læser også