AVIZ

Fredag oplyses Utzons operahus i Sydney til 50-års fødselsdag

WWC Sweden Australia

I den anledning bliver bygningens sejl oplyst med et lasershow efter mørkets frembrud. Den australske kunstner Robin Fox står bag opsætningen, der kan ses fredag, lørdag og søndag aften.

Operahuset bliver ofte badet i lysshow. Det sker mest i forbindelse med store begivenheder i Australien. Det skete eksempelvis under VM-slutrunderne i fodbold for både kvinder og mænd, hvor det verdenskendte vartegn blev oplyst i det australske landsholds gule og grønne farver.

Fødselsdagen finder sted fredag, men Operahuset har i flere måneder markeret 50-året med koncerter, foredrag og andre arrangementer. Blandt andet har Jørn Utzons børn aflagt Sydney et besøg.

Byggeriet af Operahuset startede i slutningen af 1950’erne, men projektet gik adskillige gange over budget og stod først færdig 14 år senere.

Lørdag den 20. oktober 1973 blev Operahuset indviet. Der var fyrværkeri, Beethoven-symfoni, og den britiske dronning Elizabeth II var mødt op for at byde den ikoniske bygning velkommen i verden.

Jørn Utzon sad hjemme i Hellebæk i Nordsjælland. Familien så end ikke med i fjernsynet. Det var over syv år, siden danskeren havde arbejdet på bygningen.

En tvist med den nye regering i delstaten New South Wales, hvor Sydney ligger, havde resulteret i, at finansieringen af Operahuset blev trukket. Jørn Utzon måtte trække stikket og flytte hjem.

Konflikten er i årene efter blevet beskrevet som noget nær en krig mellem ildsjælen Utzon og en række politikere med et horn i siden på den danske arkitekt.

Sådan husker Jørn Utzons datter, Lin Utzon, det dog ikke.

– Han kunne se, at der ikke var noget at gøre. Han kunne være blevet. Han kunne have kæmpet. Han kunne have mistet sit helbred og alt det andet.

– Men der var ikke noget at gøre, siger Lin Utzon.

/ritzau/

Andre læser også