AVIZ

Franske politikere stemmer for ny pensionsalder trods protester

Sixth day of national protest in France against the pension reform
Sixth day of national protest in France against the pension reform (Sarah Meyssonnier/Reuters)

Alligevel har et flertal i det ene af de to kamre i Frankrigs parlament stemt for et lovforslag om at hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

201 medlemmer af Senatet stemte for forslaget. 115 stemte imod.

Før lovforslaget kan vedtages, skal det også stemmes igennem i det franske parlaments andet kammer, Nationalforsamlingen.

Medlemmerne af Nationalforsamlingen har ifølge dpa udvist større skepsis over for at hæve pensionsalderen end medlemmerne af Senatet.

Forslaget om at hæve pensionsalderen har fået tusindvis af franskmænd til at protestere de seneste måneder.

Landets fagforeninger har fra begyndelsen afvist forslaget og ansatte på blandt andet olieraffinaderier, skoler, i de franske lufthavne og i jernbanesektoren har nedlagt arbejdet i protest.

Bag lovforslaget står præsident Emmanuel Macron og hans regering.

Den nuværende pensionsalder er 62.

Men i realiteten har nogle franskmænd først mulighed for at trække sig tilbage flere år senere, fordi de i løbet af deres arbejdsliv ikke har optjent tilstrækkelig pension til at kunne gå fra som 62-årige.

Senest som 67-årige har alle lønmodtagere dog ret til fuld pension – uanset hvor længe de har betalt ind til den offentlige pension.

Selv om politikerne i Senatet har stemt for forslaget, er pensionsalderen stadig på programmet i Senatet, hvor det ventes at blive debatteret yderligere den kommende tid.

Frankrig halter efter sine naboer og andre store europæiske økonomier. Her er pensionsalderen allerede hævet til 65 år eller derover for at modsvare en højere forventet levealder.

Men modstanderne i Frankrig ser ændringerne som uretfærdige. De mener, at reformerne straffer lavtuddannede arbejdstagere, der påbegynder deres karriere tidligt.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere