AVIZ

Frankrig og Spanien vil fortsætte EU’s støtte til palæstinensere

A European Union flag flutters outside the EU Commission headquarters in Brussels

Det siger Spaniens udenrigsminister, José Manuel Albares, tirsdag, ligesom Frankrigs udenrigsministerium har meldt det ud.

– Samarbejdet skal fortsætte. Vi må ikke forveksle Hamas, som er på EU’s terrorliste, med den palæstinensiske befolkning, de palæstinensiske myndigheder eller FN’s organisationer i området, siger Albares i et interview med den spanske radiokanal Cadena SER.

Frankrigs holdning er, at det er imod at stoppe støtte, som direkte gavner palæstinenserne.

Sidste år støttede Frankrig med 95 millioner euro (cirka 700 millioner kroner) til palæstinenserne i det Hamas-kontrollerede Gazastriben på grænsen mellem Israel og Egypten.

– Støtten var fokuseret på, at palæstinenserne kunne få vand, lægehjælp, mad og uddannelse, lyder det fra det franske udenrigsministerium.

Den spanske udenrigsminister påpeger, at områderne, hvor mange palæstinensere bor, med stor sandsynlighed kommer til at få brug for yderligere støtte efter Hamas’ angreb lørdag mod Israel og Israels bombardement i Gazastriben.

Tirsdag klokken 16 holder EU-landenes udenrigsministre møde for at drøfte situationen.

Østrig meldte mandag ud, at det indstiller støtten til humanitære projekter i de besatte palæstinensiske områder som følge af den militante bevægelse Hamas’ angreb på Israel lørdag.

– En suspendering af støtte vil være kontraproduktivt, lyder det derimod fra den spanske udenrigsminister.

Den ungarske EU-kommissær for naboskab og udvidelse, Olivér Várhelyi, skrev mandag på det sociale medie X, at EU-Kommissionen havde suspenderet alle betalinger til Det Palæstinensiske Selvstyre.

Senere på dagen kom der dog en anden melding fra EU-Kommissionen, nemlig at EU vil foretage et gennemsyn af udviklingsbistanden til Det Palæstinensiske Selvstyre, men vil fortsætte hjælpen til nødstedte palæstinensere.

I en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen blev det desuden understreget, at der ikke er tale om at suspendere udbetalinger, da der ikke var nogen planlagt i den nærmeste fremtid.

Samtidig meddelte EU-kommissær Janez Lenarcic, at “EU’s humanitære støtte til palæstinensere vil fortsætte, så længe det er nødvendigt”.

/ritzau/Reuters/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere