AVIZ

Forsøg sender unge ud for at tjekke om aldersgrænser overholdes

RB PLUS Tobak på ministerens bord

Det er et af elementerne i en ny forebyggelsesplan, som tirsdag blev indgået af et bredt politisk flertal på Christiansborg.

Aftalen betyder, at Sikkerhedsstyrelsen forsøgsvist kan bemyndiges til at “anvende unge kontrolkøbere som et redskab ved kontrolbesøg i hele Danmark”.

De Samvirkende Købmænd (DSK) mener, at det nye greb i værktøjskassen er “skudt over målet” og udtryk for at “skyde gråspurve med kanoner”.

– Det er en slags agentvirksomhed, der normalt kun tages i brug, når der er begrundet mistanke om meget alvorlig kriminalitet, siger administrerende direktør Jannick Nytoft.

Det fremgår af aftalen, at anvendelsen af unge kontrolkøbere vil blive tilrettelagt “inden for rammerne af provokationsforbuddet”.

Anvendelsen af metoden skal således “ikke særligt fremprovokere overtrædelser, som ikke normalt ville forekomme på det pågældende salgssted”, står der i aftaleteksten.

Spørgsmål: Hvis I har rent mel i posen, er der vel ikke noget at frygte med den her metode?

– Vi kan godt se formålet i forhold til det her, det kan vi godt nikke genkendende til. Vi synes bare, at midlet er helt ude af proportioner i forhold til målet, siger Jannick Nytoft.

Politikerne lægger op til, at metoden kan anvendes på forsøgsbasis i to år.

– Vores håb er, at man, når man evaluerer den her forsøgsordning, godt kan se, at det her er et nybrud rent retspolitisk, der ikke hører hjemme i det danske samfund, siger Jannick Nytoft.

Det fremgår også af forebyggelsesplanen, at politikerne vil arbejde for at indføre digital alderskontrol.

Det kan være et system, der verificerer købers alder for eksempel via MitID.

Det er den helt rigtige vej at gå, lyder det fra Jannick Nytoft.

– De unge køber næsten kun varer digitalt, så det vil være en kæmpe hjælp til at undgå salg til mindreårige i butikkerne, siger han.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere