AVIZ

Folketingets ledelse lukker Vanopslaghs boligsag

Regeringen og aftalepartier holder doorstep om Ukraine-fond
Regeringen og aftalepartier holder doorstep om Ukraine-fond (Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix)

– Vi har i Præsidiet haft en grundig drøftelse af sagen, og vi er enige om, at Folketinget ikke skal foretage sig yderligere, siger Folketingets formand, Søren Gade (V), i en pressemeddelelse.

Vanopslagh, der er leder af Liberal Alliance, fik fra 2020 til 2022 uberettiget et tilskud til dobbelt husførelse og en lejlighed stillet til rådighed af Folketinget.

Han fik tilskuddet og lejligheden, fordi han havde folkeregisteradresse i Struer i perioden. Men Struer Kommune har afgjort, at han brød cpr-loven ved at opholde sig for lidt i Struer.

Derfor har Vanopslagh betalt hele tilskuddet tilbage og opsagt sin folketingsbolig.

I 2015 afslørede Ekstra Bladet, at folketingsmedlem Simon Kollerup (S) havde beholdt sin folkeregisteradresse i Thy, men i virkeligheden boede i en ejerlejlighed på Christianshavn med sin familie.

Det er med udgangspunkt i den sag, at præsidiet har truffet sin beslutning, siger Gade.

– De to sager ligner hinanden, og vi har lagt vægt på, at de blev afsluttet med samme resultat, siger Gade.

Boligøkonomisk Videncenter har ifølge Dagbladet Information estimeret, at den gratis folketingslejlighed, hvor Vanopslagh boede i 29 måneder, ville kunne lejes ud for cirka 10.000 kroner om måneden. Det svarer til cirka 290.000 kroner i sparet husleje.

Vanopslagh blev i sidste uge politianmeldt af en borger i forbindelse med sagen. Det ville Folketingets Præsidium ikke gøre. Men præsidiet har altså drøftet sagen tirsdag, og det er stadig med det resultat, at der ingen politianmeldelse kommer.

– Der er gode principielle grunde til, at Folketinget er – og generelt bør være – meget tilbageholdende med at indgive politianmeldelse mod et medlem af Folketinget, siger Gade.

– Det hænger blandt andet sammen med, at det også er Folketinget, der – hvis der i en sag eventuelt måtte blive rejst tiltale – skal tage stilling til spørgsmålet om samtykke til tiltalen. Det følger af Grundlovens regler om parlamentarisk immunitet, siger Gade.

Vanopslagh har påtaget sig hele skylden for sagen.

– Det er min skyld, jeg har begået en fejl. Men det er andre, der fælder dommen og siger, hvad jeg skal betale tilbage, sagde han i sidste uge.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere