AVIZ

FN forlænger våben- og rejsesanktioner mod yemenitiske oprørere

YEMEN-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-PROTEST

Det skriver FN i en pressemeddelelse.

Sanktionerne gør det blandt andet ulovligt at eksportere våben til for eksempel Houthi-gruppen.

Det er også ulovligt for folk, som “truer freden, sikkerheden eller stabiliteten i Yemen”, at rejse til FN’s medlemslande. Sådan lyder det i den resolution fra 2014, som nu er blevet forlænget frem til 15. november næste år.

Forlængelsen af sanktionerne blev enstemmigt vedtaget i Sikkerhedsrådet.

Yemen er hjemsted for en mere end otte år lang borgerkrig, og landets humanitære krise er ifølge tænketanken Council for Foreign Relations (CFR) blandt de værste i verden.

Landets regering nyder international anerkendelse som landets retmæssige ledere og bliver støttet i kampen af en militærkoalition, som bliver anført af nabolandet Saudi-Arabien.

På den anden side står den shiamuslimske Houthi-oprørsgruppe. Houthi-oprørerne er støttet af Iran.

Borgerkrigen har sendt 4,5 millioner mennesker på flugt fra deres hjem og ifølge FN kostet mindst 377.000 mennesker livet.

24,1 million mennesker – 80 procent af Yemens befolkning – er afhængige af nødhjælp og beskyttelse. Omkring seks millioner mennesker er på grænsen til at sulte.

FN’s Sikkerhedsråd er det eneste FN-organ, som kan vedtage juridisk bindende resolutioner, og består af i alt 15 medlemmer, hvoraf 5 er permanente. De permanente medlemmer er USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien.

Permanente medlemmer i Sikkerhedsrådet kan nedlægge veto mod resolutioner.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere