AVIZ

Finland mistænker eksterne kræfter for at være skyld i gasudslip

Compression station of the Balticconnector marine gas pipeline is pictured in Inkoo

Det skriver Finlands præsident, Sauli Niinistö, på X, tirsdag eftermiddag:

– Skaderne på infrastrukturen under vand bliver taget alvorligt, og dets årsager er blevet undersøgt siden søndag. Det er sandsynligt, at skaderne på rørledningen og kommunikationskablet skyldes ekstern aktivitet, lyder det.

Tidligere tirsdag eftermiddag skrev det svenske medie SVT, at det finske militær er blevet involveret i undersøgelsen af udslippet.

Det finske public service-medie Yle erfarer på baggrund af unavngivne kilder, at lækket “ikke virker til at være en ulykke”.

Den finske regering holder et pressemøde om sagen klokken 17.30 lokal tid – 16.30 dansk tid. Pressemødet ventes at handle om en “bekymrende udvikling i Finlands sikkerhedssituation”, skriver Yle.

Yle citerer også den finske tabloidavis Iltalehti for, at den finske regering og det finske forsvar mistænker Rusland for at have angrebet ledningen.

Iltalehtis historie baserer sig på unavngivne udenrigs- og sikkerhedskilder og er ikke bekræftet fra nogen officielle kanaler.

Det er endnu uvist, præcis hvilken slags ekstern aktivitet der potentielt kan være tale om. Ifølge finske og estiske seismologer er der ikke målt nogen seismisk aktivitet, der indikerer, at en eksplosion har fundet sted.

Natten til søndag faldt trykket pludseligt i en af de rørledninger, der står for at forbinde det nordeuropæiske gasnet.

Chefen for Finlands statsejede gasoperatør, Gasgrid, sagde, at der var et brud på ledningen. Ret hurtigt blev lækagen dog minimeret, og ledningen sat ud af drift. Det skriver det svenske medie SVT.

Balticconnector, som rørledningen hedder, løber mellem Paldiski i Estland og Ingå i Finland. Ifølge Gasgrid kan den være ude af drift i flere måneder.

Dog lyder vurderingen fra Gasgrid, at gasforsyningen i Finland stadig er god, da landet også har en flydende LNG-terminal, der kan producere nok gas til at dække alles behov. LNG er en flydende form for naturgas.

/ritzau/

Andre læser også