AVIZ

Fico tager tøjlerne i Slovakiet for fjerde gang

Slovakia''s cabinet inauguration, in Bratislava

Det skriver Reuters.

Det er fjerde gang, at Fico skal lede en regering i Slovakiet. Senest var han ved magten fra 2012 til 2018.

Hans parti, det venstreorienterede Smer-SSD, blev størst ved det slovakiske parlamentsvalg den 30. september.

Partiet er gået i koalition med centrum-venstrepartiet Hlas og det nationalistiske SNS.

Fico har vakt opsigt med en tilsyneladende positiv indstilling over for Rusland.

Han har blandt andet talt om at stoppe den militære støtte til Ukraine. Han vil dog lade den humanitære støtte fortsætte.

Han har desuden kritiseret de vestlige sanktioner mod Rusland.

Politiske iagttagere udefra har set Slovakiets valg som en form for lakmustest på det europæiske sammenhold, når det gælder hjælp til Ukraine.

Hidtil har Slovakiet med sine 5,5 millioner indbyggere været en af Ukraines loyale støtter.

Analytikere har vurderet, at en regering under Fico radikalt kan komme til at ændre Slovakiets udenrigspolitik, så den minder mere om premierminister Viktor Orbáns i Ungarn.

Det er ventet, at Fico deltager i EU’s topmøde i Bruxelles torsdag. Her vil han formentlig skulle svare på spørgsmål om Slovakiets nye udenrigspolitiske kurs.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Ud over at stoppe den militære støtte til Ukraine gik Fico også til valg på at gøre Slovakiets udenrigspolitik uafhængig af EU og USA og at indføre en strammere kurs over for migranter.

Hlas, som skal indgå i koalitionsregeringen, har tidligere været en del af Smer-SSD. Hlas blev tredjestørst ved valget i sidste måned.

Det nationalistiske SNS blev syvendestørst.

De tre kommende regeringspartier, Smer-SSD, Hlas og SNS, fik henholdsvis 23 procent, 14,7 procent og 5,6 procent af stemmerne.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere