AVIZ

Fem regeringschefer skal drøfte EU-udvidelse på Christiansborg

Statsminister Mette Frederiksen besøger UNICEF

Det er stats- og regeringschefer fra Bulgarien, Finland, Irland, Letland og Sverige, der klokken 19.30 skal mødes med Mette Frederiksen og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

– I en ny geopolitisk virkelighed med Ruslands krig i Ukraine, situationen i Mellemøsten og en stor klimaudfordring er det afgørende, at vi europæere står samlet og stærkt. Derfor er det også naturligt, at vi ser på mulighederne for at få flere lande ind i EU, siger statsminister Mette Frederiksen i meddelelsen.

I sidste uge anbefalede EU-Kommissionen, at medlemslandene giver grønt lys til at begynde forhandlinger med Ukraine.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) betonede, at Danmark ser på et ukrainsk medlemskab med positive øjne, men at det samtidig er en proces, der vil tage lang tid.

Statsministeren lægger også vægt på, at udvidelser af EU kræver tid og arbejde.

– En sådan udvidelse laver man ikke over natten, og det er stadig et stort arbejde for landene, før de er klar til at blive medlemmer af EU, siger Mette Frederiksen i meddelelsen.

– Det arbejde står vi klar til at hjælpe dem med.

En udvidelse af EU med flere lande fra Østeuropa kan betyde en væsentligt anderledes økonomisk fordeling i unionen.

Nye medlemslande skal ligeledes leve op til en række krav om demokratisk og velfungerende statsførelse, der kan kræve reformer.

Mette Frederiksen lægger vægt på, at en udvidelse skal efterlade EU i rette stand.

– Samtidig skal vi sikre, at vi også står med et velfungerende og handlekraftigt EU på den anden side af en udvidelse. Et EU med en endnu stærkere international stemme.

/ritzau/

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere