AVIZ

Fængslet tyrkisk filantrop vinder menneskerettighedspris

Turkey Europe Rights Activist

– Denne pris gives til fremragende mennesker og organisationer, der dedikerer deres liv til at forsvare menneskerettighederne, siger Tiny Kox, som er Formand for Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Osman Kavala har støttet op om adskillige civilsamfundsorganisationer i Tyrkiet siden 90’erne. I oktober 2017 blev han arresteret for at have forbindelse til de såkaldte Gezi Park-protester, der fandt sted i 2013 i Tyrkiet.

I april 2022 blev han på den baggrund kendt skyldig i et forsøg på at vælte den tyrkiske regering.

Domstolen fandt det bevist, at Kavala har finansieret og organiseret de store protester mod den tyrkiske regering dengang.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol afgjorde i 2022, at Tyrkiet skulle løslade Kavala, fordi der ikke var noget grundlag for at holde ham fængslet. Tyrkiet har dog ignoreret domstolens afgørelse.

Kavala er blevet et af symbolerne på Erdogans tiltagende intolerance over for kritik. Internationale observatører og menneskeretsaktivister har igen og igen bedt om en løsladelse af ham.

Da han ikke selv kunne være der til at tage imod prisen, modtog hans kone den i hans sted.

Med prisen følger 60.000 euro.

Sidste år gik prisen til den fængslede tidligere russiske politiker, journalist, forfatter og regeringskritiker Vladimir Kara-Murza, som i april blev idømt 25 års fængsel for udtalelser imod krigen mod Ukraine.

Han var medstifter af det såkaldte ”Russian Anti-War Committee,” som blev stablet på benene i protest mod krigen. I april 2022 blev han arresteret og tiltalt for blandt andet landsforræderi.

Václav Havel var tjekkisk dramatiker, menneskerettighedsforkæmper og politiker. Han var Tjekkoslovakiets præsident 1989-92 og Tjekkiets præsident 1993-2003.

/ritzau/

Andre læser også