AVIZ

Fængslet fredsprismodtagers stol stod tom ved tildeling i Oslo

Norway Nobel Prizes

Nemlig den, som den fængslede iranske fredsprismodtager, Narges Mohammadi, skulle have siddet på.

Det skriver norske medier – blandt andet NRK – fra Oslo.

Mens Mohammadi selv sidder i Evin-fængslet i Teheran, talte hendes børn på vegne af hende ved tildelingen af prisen, som hun modtager for sin årelange kamp for kvinders rettigheder i Iran og menneskerettigheder i verden.

Børnene Ali og Kiana Rahmani har ifølge NRK ikke set deres mor i otte år. De har heller ikke talte med hende i to år.

Søndag læste de hendes tale op ved tildelingen af prisen:

– Jeg er sikker på, at den ubestridelige indvirkning af Nobels fredspris på iranernes nyeste og mægtige bevægelse for fred, frihed og demokrati vil være større end styrken i min individuelle kamp og modstand, udtaler børnene på vegne af Mohammadi ifølge nyhedsbureauet NTB.

– Og det fylder mig med håb og inspiration.

I oktober blev det offentliggjort, at Nobels fredspris skulle gå til Mohammadi.

51-årige Mohammadi er en ledende figur i “Woman, Life, Freedom”-bevægelsen, som omfattede månedlange protester på tværs af Iran efter den 22-årige Mahsa Aminis død 16. september 2022.

Amini mistede bevidstheden i det iranske moralpolitis varetægt og lå i koma i tre dage før sin død. Hun var blevet anholdt, fordi hendes hijab ifølge de iranske myndigheder ikke dækkede håret godt nok.

Da Ali og Kiana Rahmani fik overrakt fredsprisen af Nobelkomitéens formand, Berit Reiss-Andersen, fik de ifølge NTB stående applaus fra hele Oslos rådhus – heriblandt det norske kongehus og medlemmer af regeringen.

Mohammadi, som har haft flere sundhedsproblemer i fængslet, har ifølge Reiss-Andersen oplevet store omkostninger ved sin aktivisme.

– Hun har betalt en høj pris for sin menneskerettigheds- og frihedsaktivisme, siger formanden.

– Hun har ikke kunnet gøre karriere som fysiker og ingeniør. I årtier er hun blevet chikaneret, og hun er blevet anholdt 13 gange.

Mohammadi har siddet i Evin-fængslet siden 2021.

Hun er ifølge NRK den fjerde fredsprismodtager i historien, der sidder fængslet ved tildelingen. Det samme var tilfældet for belarusiske Ales Bjaljatski sidste år.

/ritzau/

Andre læser også