AVIZ

Evakueringer af danskere fra Israel begynder tidligst fredag

Israeli-Palestinian conflict - Rafah

Det siger Steen Hommel, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet.

Der er registreret omkring 1200 personer på danskerlisten for Israel og 90 for de palæstinensiske områder.

Mange ønsker at blive på trods af Hamas’ overraskelsesangreb i weekenden og de efterfølgende kampe, oplyser direktøren.

– Men der er altså også en gruppe, som har sværere ved faktisk at finde fly ud. Derfor har vi valgt nu at tilbyde evakueringsfly til de danskere, der måtte ønske det, siger Hommel.

De nærmere detaljer i evakueringen er stadig ved at blive fastlagt.

Det sker i dialog med dem, der gerne vil ud, forklarer Hommel, som ikke ønsker at oplyse, præcist hvor mange der ønsker at blive evakueret.

– Det er hovedparten, der ønsker at forblive i Israel, siger direktøren.

– En lidt større del er kommet ud med kommercielle forbindelser, og så er der altså en delmængde tilbage. Det er lidt usikkert, når vi siger til dem, hvad det drejer sig om, om de så ønsker det eller ej.

I nogle områder er situationen mere tilspidset end andre. Israels militær melder ifølge BBC om tusindvis af israelske soldater nær grænsen til Gaza, hvor de er klar til at “udføre den mission, de har fået”.

Der er også fortsatte raketangreb.

For nogle danskere vil det simpelthen være mere sikkert at blive, hvor de er, end at forsøge en evakuering, forklarer Hommel.

– Der er nogle, der ikke nødvendigvis kan bevæge sig direkte, og så vil faren ved at bevæge sig være større end ved at forblive, hvor man er, siger direktøren.

– De skal i den grad føle situationen, hvor de er, lytte til myndighederne om, hvordan de skal forholde sig, og så skal vi med dem se på, hvilke muligheder der kan skabes over tid, fortsætter han.

Tilbuddet om evakuering gælder danske statsborgere og borgere med fast ophold i Danmark. Der er egenbetaling, oplyser ministeriet.

Ønsker man at blive evakueret, skal man kontakte Udenrigsministeriets Borgerservice.

Hommel kan endnu ikke sige, hvor mange fly der vil blive brug for, hvad det koster, og hvor længe indsatsen vil vare.

– Nu finder vi ud af, hvem der faktisk ønsker det, og hvad de har af muligheder, siger direktøren.

– Og så ud fra det booker vi og planlægger de konkrete fly. Vi ser tidligst på fredag og lørdag, sådan så vi får god tid til den dialog, og så vi matcher det behov, der reelt er, siger Hommel.

/ritzau/

Andre læser også