AVIZ

EU’s præsident: Angreb på hospital strider mod folkeret

EU''s præsident: Angreb på hospital strider mod folkeretten

Israel overholder dog ikke “international lov”, når man angriber et hospital. Det siger EU’s præsident, Charles Michel. Udmeldingen kommer på et pressemøde efter det ekstraordinære EU-topmøde tirsdag aften.

– Vi fik oplysninger, mens vi holdt virtuelt møde. De ser ud til at være bekræftet. Et angreb på civil infrastruktur er ikke i overensstemmelse med international lov, siger Charles Michel.

Han anklager også Israel for at overtræde folkeretten ved at gennemføre en blokade af Gaza, som rammer civilbefolkningen.

– En total belejring, hvor man afskærer den basale infrastruktur, adgang til vand, elektricitet og ikke tillader levering af mad, er ikke i overensstemmelse med international lov, siger Charles Michel.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, deltog også på pressemødet tirsdag aften. Hun var dog ikke klar til at vurdere, om Israel har overtrådt folkeretten:

– Jeg er lige blevet informeret om episoden. Jeg har brug for at få det bekræftet, så jeg kan ikke kommentere på nuværende tidspunkt, siger Ursula von der Leyen.

Hun vil heller ikke gå ind i spørgsmålet om, hvorvidt Israel gennemfører en “total belejring” af Gaza, som ifølge Charles Michel også er i strid med “international lov”.

– Jeg mener, at det er meget vigtigt at se på den erklæring, som Det Europæiske Råd støttede op om i dag. Det er EU-ledernes erklæring, og den fastlægger positionen for Det Europæiske Råd, som jeg er medlem af, siger Ursula von der Leyen.

Det Europæiske Råd består af stats- og regeringslederne samt Ursula von der Leyen og Charles Michel. Det er i denne kreds, at de overordnede prioriteter i blandt andet EU’s udenrigspolitik i sidste ende bliver fastlagt.

Erklæringen fastslår dog ikke, om Israel har overtrådt folkeretten i den konkrete fremgangsmåde i konflikten. Den fastslår alene, at EU-landenes lederes støtter op om Israels ret til at forsvare sig, så længe det sker i overensstemmelse med folkeretten.

Dermed kan Ursula von der Leyens bemærkning være en antydning af, at hun mener, at Charles Michel er gået for langt i hans vurdering på baggrund af de foreliggende oplysninger kort efter et topmøde, hvor det endelig lykkedes EU-lederne at samles om en fælles linje.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere