AVIZ

EU vil give palæstinensisk støtte gennemsyn – nødhjælp fortsætter

Lebanon EU

Det oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Der bliver heller ikke suspenderet nogen udbetalinger, da der ikke var nogen planlagt i den nærmeste fremtid, lyder det.

Samtidig skriver EU-kommissæren Janez Lenarcic, at “EU’s humanitære støtte til palæstinensere vil fortsætte, så længe det er nødvendigt”.

Meldingen kommer, efter at en anden EU-kommissær – ungarske Oliver Varhelyi – på X gav et andet indtryk. Han skrev tidligere mandag, at alle udbetalinger til Det Palæstinensiske Selvstyre bliver suspenderet.

– Terroren og brutaliteten over for Israel og dets folk er et vendepunkt. Vi kan ikke fortsætte som indtil nu, skrev Oliver Varhelyi.

Han oplyste samtidig, at EU’s bistand til Det Palæstinensiske Selvstyre har en værdi af 691 millioner euro – svarende til 5,15 milliarder kroner.

I EU-Kommissionens pressemeddelelse lyder det, at gennemsynet blandt andet skal sikre, at bistanden ikke falder i de forkerte hænder.

– Kommissionen fordømmer klart og tydeligt terrorangrebene, som Hamas udførte mod Israel i weekenden. Som følge af hændelserne annoncerer kommissionen en omfattende gennemgang af EU’s bistand til Palæstina.

– Ud over de allerede eksisterende sikkerhedsforanstaltninger er formålet med gennemsynet at sikre, at ingen EU-midler indirekte giver nogen terrororganisation mulighed for at udføre angreb mod Israel, lyder det.

Mindst 800 israelere har mistet livet, efter at Hamas lørdag morgen iværksatte et omfattende og blodigt angreb i Israel.

Det er de største tab, Israel har oplevet siden Yom Kippur-krigen i 1973, hvor landet kom under angreb fra en koalition ledet af Egypten og Syrien.

Ifølge Hamas selv blev der affyret 5000 raketter mod Israel i løbet af bare 20 minutter. Israel har berettet om halvt så mange raketter.

Derudover brød krigere fra Hamas gennem den ellers stærkt bevogtede grænse mellem Gaza og Israel og angreb blandt andet en israelsk festival tæt på grænseområdet og indtog flere israelske byer og kibbutzer.

Israel har som modsvar gennemført flere luftangreb mod Gaza.

De palæstinensiske myndigheder har mandag meldt om mindst 560 dræbte palæstinensere. 2900 skal være såret i israelske angreb.

/ritzau/

Andre læser også