AVIZ

EU-Kommissionen beder EU-lande om knap 500 milliarder ekstra

EU-Kommissionen beder EU-lande om knap 500 milliarder ekstra
EU-Kommissionen beder EU-lande om knap 500 milliarder ekstra (Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix)

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde i Bruxelles tirsdag.

– Vi har mobiliseret alle de euro, vi kunne til Ukraine. Indtil videre har vi givet 30 milliarder euro til Ukraine. Det var ikke forudset i budgettet. Derfor må vi genbesøge budgettet, siger Ursula von der Leyen.

Hun peger på, at Ukraine har brug for ro om økonomien. Derfor bør EU oprette en pulje på 370 milliarder kroner, der kan bruges over de næste fire år. Tallet inkludrer ifølge von der Leyen både lån og tilskud.

– Det bør få andre donorer til at gøre det samme. Hvis vi har en pulje, så kan vi tilpasse støtte til udviklingen på jorden. Det er nødvendigt at kunne være fleksible, når der er krig, siger Ursula von der Leyen.

EU-Kommissionens formand kom på tirsdagens pressemøde med hatten i hånden. Og det var en særdeles stor hat von der Leyen havde taget med.

Ud over penge til Ukraine ønsker hun også, at der afsættes 15 milliarder euro til migration. Samt ti milliarder euro til styrket konkurrenceevne.

Det samlede beløb svarer til omkring 550 milliarder danske kroner. Ud af dem ønsker EU-Kommissionen, at EU-landene bidrager med ekstra 490 milliarder danske kroner til EU-budgettet.

Det vil næppe vække begejstring i de europæiske hovedstæder, hvor man mange steder selv kæmper med at finde penge til Ukraine og en oprustning af forsvaret. Alt sammen kort efter corona førte til dyre nedlukninger over hele Europa.

– Vi er godt klar over, at EU-landene også blev ramt af corona-krisen. Og efter flere år med stor offentlig støtte til deres økonomier, har de brug for at få styr på den offentlige økonomi igen. Det er vi bevidste om.

– Derfor kommer vi med et målrettet og begrænset forslag. Det handler kun om det, der absolut er brug for, siger von der Leyen.

Bønnen fra Ursula von der Leyen kommer, ugen før EU-landenes stats- og regeringschefer mødes til EU-topmøde i Bruxelles.

/ritzau/

Andre læser også