AVIZ

EU-Kommission vil ramme russisk våbenindustri med nye sanktioner

EU-Kommissionen fremlægger tiende sanktionspakke mod Rusland
EU-Kommissionen fremlægger tiende sanktionspakke mod Rusland (Frederick Florin/Ritzau Scanpix)

Den indeholder eksportforbud for 11 milliarder euro, hvilket svarer til mere end 80 milliarder kroner.

Det skal fratage Rusland adgang til kritisk teknologi. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde i Bruxelles.

– Vi går målrettet efter industrielle produkter, som Rusland ikke kan få fra andre lande, siger Ursula von der Leyen.

Det er blandt andet elektroniske komponenter, dele til maskiner og specielle køretøjer. Dermed vil EU-Kommissionen lægge pres på russisk økonomi.

Samtidig vil EU-Kommissionen forbyde eksport af 47 bestemte elektroniske komponenter, som kan bruges i russiske våbensystemer. Dermed fortsætter man forsøget på at bremse den russiske våbenindustri.

– Det er komponenter, som kan bruges i russiske missiler, droner og helikoptere, siger Ursula von der Leyen.

EU-Kommissionens forslag skal nu diskuteres med EU-landene. Håbet er, at der kan opnås enighed om sanktionerne forud for årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine. Det vil sige inden 24. februar i år.

– Med denne pakke lægger vi op til at forbyde alle tekniske produkter, som findes på slagmarken. Og vi vil sikre os, at de ikke finder frem til slagmarken ad andre veje, siger Ursula von der Leyen.

For første gang vil EU-Kommissionen derfor tilføje tredjelande til sanktionerne mod eksport af materiale til Rusland. Det skal sikre, at Rusland ikke blot køber våben og nødvendige dele til droner og missiler fra andre lande.

– Irans Revolutionsgarde har forsynet Rusland med droner, så de kan ramme civil infrastruktur i Ukraine. Derfor tilføjer vi nu syv iranske, juridiske enheder til vores sanktioner mod produkter, der kan bruges til militære formål.

– Og vi står klar til at tilføje yderligere juridiske enheder fra Iran og andre tredjelande, hvis de forsyner Rusland med sensitiv teknologi. Det bør virke som en stærk afskrækkelse for andre lande, siger Ursula von der Leyen.

På den baggrund mener hun, at der er tale om et “komplet forbud” mod at sælge sensitiv teknologi til Rusland.

EU-Kommissionen lægger også op til at ramme “Putins propagandister”. Ifølge Ursula von der Leyen har Putin hyret tusinder af personer, som spreder “løgne” i de vestlige samfund for at splitte dem.

Derfor vil EU-Kommissionen putte “propagandister” på sanktionslisten sammen med yderligere politiske og militære ledere, siger Ursula von der Leyen.

EU-Kommissionen ønsker desuden at lave et overblik over alle de indefrosne midler fra den russiske centralbank, som befinder sig i EU.

– Vi bliver nødt til at vide, hvor de befinder sig, og hvor meget de er værd. Det er afgørende, fordi de måske skal bruges til at finansiere genopbygningen af Ukraine, siger von der Leyen.

EU-Kommissionen vil desuden tale med tredjelande for at sikre, at sanktionerne ikke bliver omgået.

/ritzau/

Andre læser også