AVIZ

EU frigiver 10 milliarder euro til Ungarn

EU frigiver 10 milliarder euro til Ungarn

Den har ifølge EU-Kommissionen rettet op på manglerne i retsvæsenets uafhængighed. Derfor får Ungarn nu adgang til pengene. Det oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer dagen før et afgørende EU-topmøde, hvor Ungarn har truet med at nedlægge veto mod to vigtige beslutninger om Ukraine.

Den ene drejer sig om flerårig milliardstøtte til det krigsramte land. Den anden om Ukraines store drøm om at få optagelsesforhandlinger med EU.

EU-Kommissionen har tidligere fastslået, at timingen er tilfældig, men det har vakt opsigt, at det langvarige opgør mellem Bruxelles og Ungarn finder en delvis løsning samtidig med, at EU-landene har brug for Ungarns stemme.

Ifølge pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen er det dog alene undersøgelsen af Ungarns reformer, som har gjort udslaget.

– Efter en grundig vurdering og flere drøftelser med den ungarske regering mener Kommissionen, at Ungarn har truffet de foranstaltninger, som landet har forpligtet sig til, hedder det i pressemeddelelsen.

Derfor kan Ungarn begynde at kræve tilbagebetalinger på op til omkring 10,2 milliarder euro.

Ungarn har dog til gengæld ikke leveret tilstrækkelige reformer inden for blandt andet offentlige indkøb og antikorruption.

Det betyder, at tre programmer under samhørighedspolitikken med et budget på 6,3 milliarder euro fortsat er suspenderet. Derfor har Ungarn ifølge EU-Kommissionen endnu ikke adgang til disse midler.

Når det gælder Ungarns genopretningsplan efter corona er der også mangler, fastslår EU-Kommissionen.

Planen er blevet godkendt, men den var betinget af 27 “supermilepæle”. De skulle blandt andet sikre beskyttelsen af EU’s finansielle interesser og styrke retsvæsnet uafhængighed. Men de er endnu ikke opfyldt:

– Da supermilepælene ikke er blevet overholdt fuldt ud, kan ingen betalingsanmodning udbetales for nu, hedder det på EU-sprog i pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen.

Dermed må Ungarn fortsat kigge langt efter omkring 21 milliarder euro. De vil fortsat være indfrosne, indtil Ungarn lever op til betingelserne.

Udmeldingen fra EU-Kommissionen kommer, kort efter at forpersonerne for fire politiske grupper i EU-Parlamentet offentliggjorde et fælles brev til EU-Kommissionen. Her advarede de imod at lægge under for afpresning fra Ungarn.

Ikke mindst, fordi Ungarn ifølge EU-Parlamentarikerne ikke lever op til kravene for at få pengene udbetalt.

– Vi mener ikke, at den horisontale betingelse om retsvæsenets uafhængighed er opfyldt, hedder det i brevet.

Grupperne, der har underskrevet brevet tæller, er S&D, EPP, Renew og De Grønne. Det er dermed de tre største grupper i EU-Parlamentet, der står bag brevet.

Det er dog EU-Kommissionen, der foretager den konkrete vurdering af EU-landene og deres evne til at overholde retsstatsprincipperne.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere