AVIZ

EU finder ingen tegn på at bistand er gået til Hamas

EU finder ingen tegn på at bistand er gået til Hamas

– Der er ingen tegn på, at støtten direkte eller indirekte har hjulpet Hamas. Sikringen af det har virket. Betalingerne vil derfor fortsætte uden forsinkelser, siger Valdis Dombrovskis.

Undersøgelsen blev sat i gang kort efter Hamas’ angreb på Israel. Her lød det først opsigtsvækkende fra den ungarske EU-kommissær, Olivér Várhelyi, at al EU-bistand til palæstinensere ville blive suspenderet med øjeblikkelig virkning.

Det førte til kritik fra flere EU-lande, der ikke ønskede at straffe civile palæstinensere for Hamas’ angreb.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, korrigerede siden til, at støtten ville fortsætte, men EU-Kommissionen ønskede at gennemføre en undersøgelse for at sikre, at midlerne ikke gik til Hamas.

Det er den undersøgelse, der nu er færdig. Dermed vil EU fortsætte støtten, fastslår Valdis Dombrovskis.

– De projekter, som ikke kan lade sig gøre på grund af krigen, vil i stedet gå til gå humanitær hjælp til palæstinenserne, siger Valdis Dombrovskis.

Selv om undersøgelsen ikke viser tegn på, at penge er gået til Hamas, så var det rigtigt at gennemføre den, mener Ursula von der Leyen.

– Efter de forfærdelige begivenheder den 7. oktober var det nødvendigt med en omhyggelig gennemgang af vores finansielle bistand. Denne gennemgang har bekræftet, at de eksisterende sikkerhedsforanstaltninger er effektive.

– Der arbejdes nu på udformningen af vores fremtidige støtte til palæstinenserne i lyset af den ændrede situation, som stadig er under udvikling, siger von der Leyen i en pressemeddelelse.

Selv om støtten dermed fortsætter, er der ifølge EU-Kommissionen stadig enkelte udeståender. Blandt andet skal støttemodtagere, der var genstand for beskyldninger om tilskyndelse til had og vold efter begivenhederne den 7. oktober 2023, kommentere beskyldningerne mod dem.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere