Her skal parterne fortsætte forhandlingerne om en toldaftale for Nordirland.
Det oplyser de i en fælles udtalelse søndag ifølge Reuters.
En endelig aftale er ifølge flere britiske medier lige rundt om hjørnet.
– EU-Kommisionens formand, Ursula von der Leyen, og Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, er enige om ansigt til ansigt at fortsætte deres arbejde hen imod fælles, praktiske løsninger på de komplekse udfordringer med protokollen for Irland og Nordirland, står der i udtalelsen.
Striden om protokollen har været et af de største spørgsmål om Storbritanniens forhold til EU, efter at briterne forlod unionen.
Briterne trådte formelt ud af EU med udgangen af 2020. Den såkaldte Nordirland-protokol var en del af den endelige Brexit-aftale.
Aftalen sikrede, at der ikke blev etableret en hård grænse mellem Nordirland og Irland. Den betød samtidig, at Nordirland fortsat ville være underlagt nogle af de regler, der gælder for EU’s indre marked.
Tvisten om protokollen hænger sammen med, at Nordirland er en del af Storbritannien, men geografisk deler den irske ø sammen med Irland.
Og Irland er stadig medlem af EU.
Irland er derfor omfattet af EU’s toldregler og produktstandarder. Varer skal således tjekkes for, om de lever op til EU’s regler og standarder, inden de føres ind i Irland og dermed EU’s område.
Storbritannien og Nordirland ønsker ikke, at der etableres en hård grænse mellem Nordirland og nabolandet Irland. Dette bunder i den konflikt, som i årtier prægede forholdet mellem de to lande.
Konflikten blev løst i 1998 med Langfredagsaftalen. Det blev i den forbindelse besluttet, at der ikke skulle være en hård grænse mellem Nordirland og Republikken Irland.
Nordirland-protokollen dikterer, at rutinetjek af varer, der bliver sendt fra Storbritannien til EU, skal foregå, efter at varerne er fragtet over Det Irske Hav, som adskiller England, Skotland og Wales fra øen Irland.
Dette har EU-kritiske briter dog ikke været tilfredse med. Kritikerne mener, at protokollen på den måde fastholder Nordirland i EU’s toldunion.
/ritzau/Reuters
Andre læser også