AVIZ

Etiopien fjerner oprørere fra terrorliste og styrker freden

FILES-ETHIOPIA-TIGRAY-CONFLICT-UNREST

Det oplyser parlamentet på Facebook.

Beslutningen anses som et vigtigt skridt i fredsprocessen i landet.

– Parlamentet har med et flertal godkendt beslutningen om at fjerne beskrivelsen af TPLF som terroristgruppe, lyder det.

TPLF og den etiopiske regering indgik i november 2022 en fredsaftale om våbenstilstand. Den ventes at blive styrket af onsdagens beslutning.

– Det blev bemærket under debatten om forslaget, at man må fjerne beskrivelsen af TPLF som terroristgruppe, hvis man skal opretholde fredsaftalen mellem regeringen og TPLF, lyder det fra parlamentet.

Krigen mellem TPLF og regeringen udbrød i november 2020.

Det skete, da regeringsstyrker på ordre fra premierminister Abiy Ahmed lancerede en offensiv mod Tigray-regionen.

TPLF var på det tidspunkt regeringsparti i Tigray.

Det lykkedes indledningsvist regeringsstyrkerne at indtage Tigrays byer. I juni 2021 havde TPLF dog vundet det meste af regionen tilbage.

Bjergregionen Tigray omfatter kun omkring fem procent af Etiopiens befolkning. Alligevel har regionen i årtier domineret etiopisk politik.

Den blodige konflikt har ligget stille siden begyndelsen af november 2022. Her indgik de stridende parter en fredsaftale efter to års krig.

Krigen har kostet et uoverskueligt antal menneskeliv og sendt over to millioner på flugt fra deres hjem. Millioner har desuden brug for nødhjælp.

Der er forskellige vurderinger af, hvor mange der har mistet livet i konflikten.

USA har vurderet, at det kan dreje sig om op mod en halv million. Den Afrikanske Unions udsending i området, Olusegun Obasanjo, har udtalt, at antallet af dræbte kan være helt op mod 600.000.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere