Det mener Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, der nu vil rejse spørgsmålet i Udvalget for Forretningsordenen.
– Vi ved, at der ligger masser af lovarbejde og venter, og vi ved, at programmet i salen formentlig bliver presset frem mod grundlovsdag (Folketingssalen holder pause fra omkring grundlovsdag til ind i oktober, red.). Vi har lige haft lukket i salen i en uge her i uge 7, siger Peder Hvelplund.
Oprindelig var uge 10 mødefri, fordi der i ugen blev afholdt sessioner i Nordisk Råd. Men det er mange år siden, det er sket.
I stedet bruges ugen blandt andet på udvalgsrejser.
Udvalgsrejser, som Peder Hvelplund mener, kan placeres i eksempelvis september i stedet, hvor der også er mødefri i Folketingssalen.
Lovarbejdet i salen stopper hvert år omkring grundlovsdag i juni og åbner igen første tirsdag i oktober.
Peder Hvelplund mener ikke, at en uge 10 uden møder i salen bidrager til et bedre arbejdsmiljø på Christiansborg.
– Jeg synes tværtimod, at det er noget, der er med til at bidrage til at programmet bliver endnu mere presset, når vi kommer længere hen. Det er heller ikke sådan, at fordi der ikke er møder i salen, så foregår der ikke noget på Christiansborg. Alt det normale arbejde fortsætter.
– Jeg har længe plæderet for, at jeg synes, det er en mærkelig måde, vi indretter arbejdet i Folketingssalen på. Jeg synes, at det er en meget lang periode, der er mødefri periode.
– Det betyder ikke, at folk ikke er på arbejde. Det betyder, at vi ofte har nogle perioder lige op til sommerferien og juleferien, hvor programmet i salen er ekstremt presset – hvor der er uforholdsvis mange lovforslag, der skal presse igennem.
– Der synes jeg – også for det generelle arbejdsmiljø, at det ville det være bedre med nogle længere perioder med møder i salen, og så kunne man fordele opgaverne mere lige, siger Peder Hvelplund.
I denne uge er der tre udvalgsrejser, en nævnsrejse og en rejse for Folketingets Præsidium til udlandet. Samlet er der et budget på over to millioner kroner til de fem rejser.
Eksempelvis er de fem præsidiemedlemmer i Sydafrika, hvor de skal “understøtte” et grønt strategisk partnerskab og “styrke den danske dialog med politiske partier i Sydafrika om flerpartistyre og partisamarbejde”.
/ritzau/
Andre læser også