AVIZ

EL til Mette F.: Vi glemmer ikke at du afskaffede store bededag

Folkemødet 2023: Mai Villadsen
Folkemødet 2023: Mai Villadsen (Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, i sin partiledertale ved Folkemødet på Bornholm. Dermed gentager hun det budskab, som Enhedslisten ofte kommer med.

– Med den nye regering blev der født en vision om, at vi alle skal arbejde mere. I flere år og med færre fridage. En vision, jeg synes, er helt skæv, siger Villadsen.

– Derfor vil jeg gerne bruge min tale i dag på at slå fast, at vi skal fri af excel-tænkningens hamsterhjul og arbejde for mere tid til os alle. Med afskaffelsen af store bededag indledte regeringen en kamp om tiden, siger hun.

Efter måneders debat og modstand stemte et flertal i Folketinget 28. februar for at skaffe store bededag som en helligdag og dermed give befolkningen en ekstra arbejdsdag.

Ud over de tre regeringspartier – Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne – stemte De Radikale for.

Villadsen tror, at mange borgere vil savne helligdagen. Og hun forsikrer, med adresse til statsminister Mette Frederiksen (S), at “vi kommer ikke til at glemme, at det var din idé at afskaffe store bededag”.

– Jeg tror, at de mærkede værdien af en forårsfridag. En forlænget weekend. Tid til at lade op. Til at være sammen med familie eller venner. Værdien af stunder, hvor man kan stå af ræset, sætte telefonen på lydløs og i stedet tilbringe tid med de allernærmeste.

– En gåtur i skoven med barnebarnets hånd i din. En øl på terrassen med en god ven du ikke har set længe. For de stunder bringer glæde og indhold i livet. De er langt mere værd, end noget man kan sætte på formel i et regneark fra Finansministeriet. Og lige her går der en klar skillelinje i dansk politik.

– Mellem de partier, der laver politik for regneark, og os, der laver politik for mennesker. Mellem de partier, der mener, at mennesker er til for økonomien, og os der mener, at økonomien skal være til for mennesker. Regeringen vil have, at folk skal arbejde mere og længere frem for at have tid til sig selv og sine nærmeste. Enhedslisten vil en anden vej, siger Villadsen.

Den igangværende valgperiode bliver Mai Villadsens sidste som politisk ordfører for Enhedslisten. Hun kan ikke genopstille ved næste folketingsvalg på grund af partiets rotationsprincip.

Til efteråret går hun på barsel, men om partiet vil vælge en midlertidig politisk ordfører i den periode eller vælge den næste permanente leder i forbindelse med Villadsens barsel, er stadig uklart.

Det siger Mai Villadsen efter sin tale, hvor hun heller ikke vil komme med et bud på en afløser.

– Der er rigtig mange dygtige folk i Enhedslisten, så det er jeg sikker på, at vi nok skal finde en god løsning på, når den tid kommer.

Spørgsmål: Tror du, det her var din sidste tale på Hovedscenen som politisk ordfører for Enhedslisten?

– Det må tiden vise, det må tiden vise, siger Mai Villadsen.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere