AVIZ

Ekstremt vejr har kostet 195.000 liv i Europa siden 1980

A labourer washes his face with water leaking from a roadside pipe on a hot summer day in New Delhi
A labourer washes his face with water leaking from a roadside pipe on a hot summer day in New Delhi (Anushree Fadnavis/Reuters)

Det har Det Europæiske Miljøagentur (EEA) med base i København oplyst onsdag.

– Næsten 195.000 dødsfald skyldes oversvømmelser, stormvejr, varme- og kuldebølger, skovbrande og jordskred, lyder det i agenturets rapport.

Rapporten gør det samtidig klart, at skader efter ekstremt vejr har kostet 560 milliarder euro i perioden. Det svarer til 4173 milliarder kroner.

Hedebølger står bag 81 procent af dødsfaldene, lyder det videre fra agenturet.

– For at undgå yderligere tab bliver vi nødt til med det samme at bevæge os fra blot at håndtere ekstreme vejrhændelser til at komme dem i forkøbet, siger EEA-ekspert Aleksandra Kazmierczak.

EEA understreger, at Europa skal have fokus på at beskytte kontinentets aldrende befolkning, som er ekstra sensitive over for ekstrem varme.

I sommeren 2022 blev der i kølvandet på flere hedebølger noteret flere dødsfald en normalt. Dødsfald i 2022 indgår dog ikke som en del af rapporten fra EEA udgivet onsdag.

Der er noteret 53.000 flere dødsfald i juli 2022 end i det samlede månedlige gennemsnit i årene 2016-2019. Ikke alle dødsfaldene kan dog direkte ledes tilbage til den ekstreme varme, oplyser EEA.

Alene Spanien har registreret 4600 dødsfald i forbindelse med ekstrem varme i månederne juni, juli og august.

Klimaprognoser spår længere, mere intense og hyppigere hedebølger i fremtiden.

De økonomiske tab for især landbrugssektoren kan ende med at blive “katastrofale”, lyder advarslen fra agenturet. Vejledningen fra EEA lyder her, at tab kan kommes i forkøbet ved at tilpasse afgrøder til stigende temperaturer.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

    Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
    Læs mere