AVIZ

Dialog om energiparker skal afsluttes knap to år efter første udspil

Regeringen præsenterer udspil til mere energi fra sol og vind på land

Det fremgår af et nyt udspil om vedvarende energi på land, regeringen mandag præsenterer.

Dialogen med kommunerne vil dermed blive søgt afsluttet knap to år efter, at det første udspil om energiparker på land blev præsenteret i 2022.

– Det har godt nok taget lang tid. Det var sidste sommer, kommunerne skulle melde sig ind, siger Birgit Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune og formand for KL’s klima- og miljøudvalg.

Energiparker skal fungere som et samlet sted at placere vindmøller og solceller, så der kan opnås stordriftsfordele og mindskes nabo- og miljøgener.

Idéen blev vedtaget i Folketinget i 2022.

Efterfølgende meldte kommunerne også i samme år flere bud ind til staten på, hvor de kunne oprette energiparkerne.

Siden da har regeringen flere gange udskudt den konkrete udmøntning af energiparkerne, indtil de i mandagens udspil skriver, at de “nu” vil gå i dialog med kommunerne, og at den dialog skal afsluttes i foråret 2024.

– Så kommunerne har leveret, siger Birgit Hansen.

I det nye udspil vil regeringen gøre sagsbehandlingen til opstilling af vedvarende energi lettere, og der er aftalt en ny og højere kompensation til naboerne, så klager kan mindskes.

Kompensationen øges med en gennemsnitlig stigning fra cirka 9000 kroner til 14.000 kroner om året i skattefri bonus.

Derfor ser Birgit Hansen også positive elementer i regeringens nye plan.

– Faktisk tror vi ude i kommunerne, at når de har lyttet til alle faktorerne og barriererne, at det trods alt har nyttet, også selv om prisen er, at vi har ventet i lang tid.

/ritzau/

Andre læser også