AVIZ

Det israelske parlament godkender første lov i omstridt reform

ISRAEL-POLITICS-JUDICIARY
ISRAEL-POLITICS-JUDICIARY (Jack Guez/Ritzau Scanpix)

Loven blev stemt endeligt igennem i parlamentet med 61 stemmer mod 47.

Fremover kan landets premierminister kun blive afsat, hvis han selv eller tre fjerdedele af ministrene vurderer, at han er uegnet af helbredsmæssige eller psykiske årsager.

Loven er den første af flere love i en omstridt reform af retssystemet, som de seneste uger har affødt massive demonstrationer i Israel. Det skriver AP.

Reformen vil blandt andet give det israelske parlament bemyndigelse til at omgøre domme i højesteretten. Derudover får regeringen mulighed for at udpege højesteretsdommere.

Bag pakken står Netanyahus religiøse-nationalistiske koalition.

Tirsdag udsatte Netanyahu dele af reformplanerne efter en samtale med den amerikanske præsident, Joe Biden.

Den del af forslaget, der skal ændre landet system for udvælgelse af dommere til højesteretten, ønsker Netanyahu dog ratificeret inden 2. april.

Benjamin Netanyahu er anklaget i tre korruptionssager. Selv nægter han alle anklager.

Modstandere af reformerne mener, at Netanyahu forsøger at presse reformerne igennem for at kunne undslippe anklagerne mod sig selv.

Tidligere har det været uklart, hvad der skulle til, før den israelske premierminister kunne afsættes.

Flere tusinde mennesker er på gaderne i Israel torsdag for at demonstrere mod lovpakken.

I Jerusalem har en menneskemængde samlet sig ved murene i Den Gamle By og hængt en stor gengivelse af landets uafhængighedserklæring op.

Den 73-årige Benjamin Netanyahu tog i december 2022 hul på sin sjette embedsperiode efter at have tilbragt halvandet år som leder af oppositionen.

Inden da havde han været premierminister i 12 år.

/ritzau/Reuters

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere