AVIZ

Det borgerkrigsramte Sudan trues af sultkatastrofe

UN Sudan Human Rights

Tusindvis af mennesker er dræbt, og millioner er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem. Mere end halvdelen af dem, som er tilbage i landet, er afhængige af humanitær hjælp. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

– 700.000 børn lider af alvorlig akut undernæring, og 100.000 børn har brug for livreddende behandling mod akut underernæring med medicinske komplikationer, hedder det i en rapport, som WHO og Unicef, som er FN’s Børnefond, har udarbejdet sammen.

De to FN-organisationer advarer om, at situationen kan føre til “uacceptabelt høje dødstal”, som ellers kunne forebygges blandt børn og udsatte befolkningsgrupper.

I rapporten henvises til en prognose fra Johns Hopkins Universitet i USA om, at mindst 10.000 børn under fem år risikerer at dø inden årets udgang.

Over en million mennesker er flygtet fra Sudan, og 4,5 millioner er drevet på flugt internt. Der er omkring 47 millioner indbyggere i landet. WHO og Unicef frygter, at der vil komme udbrud af kolera, mæslinger og malaria.

Nødhjælpsarbejdere har ikke fået løn i måneder, og sundhedscentre og andre faciliteter er blevet besat, plyndret eller lagt i grus. Omkring 70 procent af sygehusene i konfliktområderne er ude af drift. Ifølge WHO har der været mindst 58 angreb på sundhedscentre med 31 dødsfald og 38 sårede.

Sudan har siden april været hærget af en blodig borgerkrig, som er udløst af en konflikt mellem general Mohamed Hamdan Dagalo, som leder den paramilitære styrke, Rapid Support Forces (RSF), og chefen for regeringshæren, general Abdel Fattah al-Burhan.

/ritzau/AFP

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere