AVIZ

Dansk træning af ukrainske soldater bliver del af EU-mission

Danmark vil træne ukrainske soldater som del af EU-mission
Danmark vil træne ukrainske soldater som del af EU-mission (Johanna Geron/Reuters)

Den danske træning af ukrainske soldater i minerydning og brug af artilleri på dansk jord bliver en del af en EU-mission.

Det oplyser fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

– Der er stort behov for at træne ukrainske soldater og støtte Ukraines forsvarskamp mod de fortsatte russiske angreb. Danmark har både før og efter invasionen trænet det ukrainske forsvar. Derfor kan vi også i forhold til EU-missionen bidrage med stor erfaring, siger Troels Lund Poulsen.

I sidste uge oplyste forsvarschef Flemming Lentfer til Ritzau, at der indtil videre har været et “trecifret antal personer fra Ukraine” forbi Danmark for at modtage træning.

Det danske bidrag bliver en del af EU’s militære træningsmission til støtte for Ukraine kaldet EUMAM.

Artilleritræningen er i de Caesar-artilleripjecer, som Danmark har doneret til Ukraine.

– Med dette bidrag understreger Danmark, at vi tager vores del af ansvaret for europæisk sikkerhed alvorligt, siger Troels Lund Poulsen.

Et flertal af de danske vælgere stemte sidste år for at fjerne Danmarks forsvarsforbehold i EU.

Det har gjort det muligt for Danmark at deltage i EU’s militære missioner og operationer. Det gælder også EU’s militære træningsmission til støtte for Ukraine.

24 af de 27 EU-lande har ifølge EUMAM tilbudt at stå for træningsmoduler eller sendt personale.

Træningen foregår på EU-landenes territorium som udgangspunkt så tæt som muligt på Ukraine. Og med udstyr, der er leveret af EU-landene.

Formålet med missionen er at samle og koordinere medlemslandenes træningsaktiviteter.

Det er planen, at kommende relevante danske træningsaktiviteter også bliver en del af missionen, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

– EU bliver en vigtigere og vigtigere sikkerhedspolitisk aktør. Siden danskernes afskaffelse af forsvarsforbeholdet kan vi nu deltage fuldt og helt i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.

– Værdien af vores materielle donationer og den forskel, de gør på slagmarken, stiger markant, når vi også uddanner ukrainske soldater i, hvordan udstyret bruges, siger Lars Løkke Rasmussen.

Missionen blev igangsat den 30. november 2022 med den indledende ambition om at uddanne 15.000 ukrainske soldater.

Det mål er nu fordoblet til at træne 30.000 ukrainske soldater inden udgangen af 2023.

Ud over træningen af ukrainske soldater i minerydning og artilleri, så uddanner det danske forsvar også ukrainske befalingsmænd i Danmark.

Instruktører fra Forsvaret er også i Storbritannien, hvor en stor træningsmission af kommende ukrainske soldater foregår.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere