Derfor understreger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at Danmark skal være opmærksom på spionagetruslen mod det nye kvantecenter, forsvarsalliancen Nato fredag indvier i København.
– Det er ingen hemmelighed, at spionagetruslen er til stede i Danmark. Også i forhold til teknologi, siger han på vej ind til en kvantekonference i forbindelse med åbningen af centret.
– Der er mange lande, der ønsker at få fingrene i de teknologiske muligheder, der udvikles i Danmark. Så det skal vi være opmærksomme på.
Både Natos generalsekretær og statsminister Mette Frederiksen taler ved indvielsen af det nye kvantecenter, der skal placere Nato forrest i kampen om den nye teknologi.
Kvanteteknologien, som er en avanceret form for matematisk indretning af computere, ventes at kunne levere beregninger, der ikke er mulige i dag. Det kan bruges militært til at træffe mere sikre og hurtige operative beslutninger, har Thomas Galasz Nielsen, oberstløjtnant og chef for Institut for Militær Teknologi, forklaret til Ritzau.
Eksempelvis kan sensorer scanne fjendtlige områder hurtigt og præcist, og militær kommunikation kan krypteres, så det er umuligt for fjender at bryde koden – eller som minimum se, hvis andre har forsøgt at bryde koden.
Teknologien kan også bruges til at udvikle nye materialer til våbenbrug.
Her skal Nato komme først med den nye teknologi, siger Troels Lund Poulsen.
– Det er ingen hemmelighed, at der er et kapløb i dag om teknologi, og brugen af kvanteteknologi kommer til at være afgørende for at passe på sikkerheden i det våbenkapløb, der finder sted.
Det er særligt Kina, forsvarsministeren vil slå i ræset om den nye teknologi.
– Det er oplagt, at man fra kinesisk side er optaget af ny teknologi, og derfor er det vigtigt, at vi får et forspring og fastholder vores gode udviklingsmuligheder i Nato med base her i Danmark, siger Troels Lund Poulsen.
Netop Kina har flere gange været beskrevet som udøver af industri- og forskningsspionage i Danmark.
Politiken har i flere omgange afsløret, at universitetsverdenen har været mål for kinesisk forskningsspionage, hvilket PET også har bekræftet.
Også en russisk mand er blevet dømt for spionage mod en dansk virksomhed, nordjyske SerEnergy, der udvikler brændselsceller.
/ritzau/
Andre læser også