AVIZ

Danmark kan nu deltage i fælles EU-ammunitionskøb til Ukraine

Belgium EU Foreign Defense Ministers
Belgium EU Foreign Defense Ministers (Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix)

Et bredt flertal i Folketinget har torsdag stemt for, at Danmark kan indtræde i Det Europæiske Forsvarsagentur (EDA) og Det Permanente Strukturerede Samarbejde, Pesco.

– Et af argumenterne for at afskaffe forsvarsforbeholdet var, at vi skulle have mulighed for større, aktiv deltagelse i europæisk forsvarspolitik.

– Det er præcis det, vi får mulighed for nu, fordi forsvarsforbeholdet før har spændt ben for, at vi kan være med i det her samarbejde, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Deltagelsen i forsvarsagenturet sker, i forlængelse af at Danmark den 1. juli 2022 indtrådte i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.

Det var muligt, fordi Danmark havde afskaffet forsvarsforbeholdet i forbindelse med en folkeafstemning inden.

Indtrædelsen i forsvarsagenturet vil betyde, at Danmark også kan deltage i fælles EU-ammunitionskøb til Ukraine.

Danmark er lige nu det eneste af de 27 EU-medlemslande, som ikke er en del af forsvarsagenturet.

Mandag underskrev 17 EU-lande og Norge en aftale om fælles indkøb af ammunition til Ukraine.

Aftalen mandag lød på, at man vil forsyne Ukraine med ammunition til en værdi af to milliarder euro. Det svarer til omkring 15 milliarder kroner.

Med indmeldelsen i forsvarsagenturet får Danmark nu mulighed for at deltage i den aftale.

I forbindelse med afstemningen i Folketingssalen siger Troels Lund Poulsen, at noget af det første Danmark kan deltage i, vil være aftalen om fælles køb af ammunition til Ukraine.

– Den internationale orden er under opbrud, og demokratiske værdier er under pres. Ukraine har fortsat brug for massiv støtte fra allierede, herunder ammunition, for at kunne modstå de russiske aggressioner.

– En del af ammunitionen skal skaffes gennem koordination af indkøb og øget produktion i EU. Det er rigtig positivt, at vi kan være med i disse vigtige initiativer fra dansk side, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Danmark kan nu også anmode om deltagelse i Pesco, hvor medlemslandene samarbejder om forsvar og udvikling af militær teknologi.

Her skal de andre medlemslande stemme om, hvorvidt Danmark skal optages i samarbejdet. Der arbejdes hen imod, at Danmark kan blive stemt ind i Pesco ved det næste EU-forsvarsministermøde den 23. maj.

/ritzau/

Andre læser også

Vigtigheden af affaldssortering

  Affaldshåndtering er en essentiel del af at beskytte miljøet og fremme bæredygtighed. Ved at sortere vores affald korrekt kan vi reducere mængden af affald, der ender på lossepladser, mindske forureningen [...]
  Læs mere

  Find de smukkeste smykker

   Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
   Læs mere