AVIZ

Butikker ønsker mulighed for at sige nej til tusindkronesedler

(ARKIV)Tusindkronesedler

Det skriver DR lørdag.

Der er en stor lyst til at betale med de store sedler, efter at Nationalbanken for lidt over to uger siden annoncerede, at de skal udfases, siger De Samvirkende Købmænd (DSK) og Dansk Erhverv til mediet.

Udviklingen bekræftes af Loomis, et af de firmaer, der henter kontanter hos butikkerne. Her modtager man lige nu 50 procent flere tusindkronesedler end normalt.

Problemet opstår, når medarbejderne skal give tilbage på en tusindkroneseddel ved et småt beløb.

– Det, vi beder om, er muligheden for at kunne sige nej til tusindkronesedler, hvis man bare kommer ind for at købe en pakke tyggegummi eller et tilsvarende lille køb, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd til DR.

Jannick Nytoft foreslår en småtkøbsgrænse, hvor købet skal være på 100 eller 200 kroner, før butikken er forpligtet til at tage imod en tusindkroneseddel.

Også i Dansk Erhverv ønsker man, at butikkerne skal have muligheden for at sige nej til de store sedler.

– Det betyder så nok, at der er nogle butikker, der vil blive ved med at tage imod dem, Nogle vil måske kun tage imod sedlen, hvis beløbet er over 500 kroner, og andre vil sige helt nej tak, siger Henrik Lundsgaard Sedenmark, som er fagchef for betalinger og detailsikkerhed i Dansk Erhverv, til Ritzau.

Baggrunden for forslaget er, at det både er dyrt og usikkert for butikkerne at ligge inde med de mange byttepenge i perioden frem til 31. maj 2025, hvor tusindkronesedlen udfases, lyder det fra Henrik Lundsgaard Sedenmark.

– Butikkerne oplever, at de skal ligge inde med meget store mængder af byttepenge. Det er dyrt at håndtere, købe og komme af med byttepenge, og det er usikkert at ligge inde med så store mængder kontanter, siger han.

I dag skal butikkerne ifølge kontantloven tage imod kontanter.

Forbrugerombudsmanden har netop politianmeldt syv virksomheder, fordi de har nægtet at tage imod tusindkronesedler, skriver DR.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere