AVIZ

Biskopper fraråder aktiv dødshjælp: Kan lægge pres på syge og sårbare

Radiogudstjeneste i Vor Frue Kirke

Det fremgår af en erklæring fra biskopperne, der på et møde fredag har taget stilling til spørgsmålet.

Legalisering af dødshjælp vil efter biskoppernes vurdering reducere værdien af et menneskeliv og lægge pres på syge og sårbare mennesker.

– En legalisering af dødshjælp vil efter vores opfattelse give sårbare og syge mennesker en opfattelse af, at de lægger deres relationer og samfundet til last, lyder det blandt andet i erklæringen, der kan ses på Folkekirken.dk.

Et flertal i Det Etiske Råd frarådede tidligere på måneden, at man tillader aktiv dødshjælp i Danmark.

En indstilling, som biskopperne støtter.

Set med biskoppernes øjne vil en legalisering “være et skridt væk fra den værdsættelse af og omsorg for det enkelte menneskes liv, som hidtil har præget dansk lovgivning”.

Hvis man tillader aktiv dødshjælp, vil det ifølge biskopperne heller ikke længere give mening at arbejde for at redde selvmordstruede.

Det er hele synet på mennesket og på samfundet, der er på spil, hvis man giver los for at hjælpe andre til at dø, mener biskopperne.

– Der er afgørende forskel på at have et samfund, der vil bistå mennesker i fortvivlelse og sygdom med trøst og støtte og gøre, hvad der er muligt for at lindre smerter, og at have et samfund, der vil bistå fortvivlede og lidende mennesker med at tage livet fra dem, står der i erklæringen.

Biskopperne mener, at de nuværende muligheder for at smertelindre og undlade livsforlængende behandling “med fordel kan gøres mere kendt i offentligheden”.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meldt sig som fortaler for aktiv dødshjælp.

Regeringen har nedsat et udvalg, der skal “understøtte og nuancere regeringens beslutningsgrundlag for en ny model for en mere værdig død”.

Formanden for udvalget er sognepræst Kathrine Lilleør. Udvalget skal aflevere dets beretning i andet halvår af 2024.

/ritzau/

Andre læser også