AVIZ

Arbejdsgivere vil af med halvnøgne damer

Pressemeddelelse fra Tekniq arbejdsgivere

Værkstedskalendere med halvnøgne damer hører ikke hjemme i 2023, når vi samtidig gerne vil have flere kvinder ind i brancherne. Sådan lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der nu søsætter en kampagne for at gøre op med en forældet kultur.

Mon ikke det ville være lidt upassende, hvis pædagogen i dit barns børnehave hængte en kalender med letpåklædte mænd eller damer op på stuen? Eller hvad med tandlægen?  

Der er en del steder, hvor vi aldrig kunne forestille os at have den slags hængende, og nu er turen kommet til de nøgenkalendere, der hænger rundt om i landets mange virksomheder. Sådan lyder budskabet fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer omkring 4.000 virksomheder i installationsbranchen og metalindustrien.  

– Hvis vi gerne vil have flere kvinder til at søge ind i vores brancher, så nytter det ikke noget, at vi vender det blinde øje til en virksomhedskultur, der er åbenlyst forældet. Med kampagnen forsøger vi derfor at skabe en større bevidsthed om, hvad der skal til for at skabe en moderne virksomhedskultur, som både mænd og kvinder kan se sig selv i, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Arbejdskultur som branding  

Medlemsvirksomhederne får i øjeblikket tilsendt kampagnematerialet ”Kom og tag mig – ned!”. Det består af nye erstatningskalendere, som de for eksempel kan hænge op i kantinen eller på værkstederne. Kalenderen indrammer en lang række situationer, hvor man absolut ikke kunne forestille sig at møde kalendere med hverken letpåklædte mænd eller kvinder. Så hvis de ikke passer der, så passer de vel heller ikke ude i virksomhederne, lyder ræsonnementet.  

– Det løser naturligvis ikke alle problemer at fjerne nøgenkalenderne fra værkstederne og skurvognene. Og vi bilder os heller ikke ind, at det alene vil få flere kvinder til at søge læreplads som vvs’er eller industritekniker. Men det er et åbenlyst sted at starte for at lufte ud i de traditionelt mandsdominerede fag. Hvis man som virksomhed vil tiltrække hele paletten af dygtige mænd og kvinder, så er man nødt til at tage både arbejdsmiljøet og kulturen på arbejdspladsen alvorligt, siger Troels Blicher Danielsen.  

Kamp om talenterne

I sidste ende handler det for virksomhederne også om at sikre kvalificerede medarbejdere til de mange nye opgaver, der venter derude – blandt andet i forhold til den grønne og digitale omstilling af samfundet. Men det er et udfordret marked, hvor der er kamp om de dygtige medarbejdere. I bygge- og anlægsbranchen er det omkring fire ud af 10 rekrutteringer, der er forgæves i forhold til den profil, der bliver søgt. I metalindustrien er det er kun lidt bedre – tre ud af 10 forgæves rekrutteringer. Samtidig kæmper erhvervsuddannelserne fortsat med at få flere unge til at tage den faglærte vej, og selvom kvinderne er ved at få smag for blandt andet elektrikeruddannelsen, så kommer fremgangen fra et meget lavt niveau.  

Kvinder på uddannelserne: 

Elektriker: 3,39 procent 

Vvs-energispecialist: 1,46 procent 

Smed: 4,39 procent 

Industritekniker: 7,60 procent 

Kilde: Uddannelsesstatistik.dk  

Yderlig info, kontakt: 

Michael Degn, presseansvarlig i TEKNIQ Arbejdsgiverne/ 77 42 42 27 

Andre læser også

En sommerferie på Grønland

    Hvis du går og drømmer om en spændende og anderledes sommerferie, så bør du altså overveje en sommerferie til Grønland. Grønland rummer enorme oplevelser – den anderledes kultur, natur og [...]
    Læs mere