AVIZ

Antallet af klager over politiet er fordoblet siden 2017

Fields-sagen begynder i Københavns Byret

Det viser en opgørelse fra Politiken.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) modtog i 2017 464 indberetninger fra borgerne sammenlignet med 1031 sidste år.

– Uanset hvad forklaringen er, så er det en bekymrende tendens, at antallet af adfærdsklager er steget så voldsomt. Det peger på, at tillidsforholdet mellem borgere og politi er udfordret, siger Adam Diderichsen, politiforsker ved Syddansk Universitet, til avisen.

Politiforbundets formand, Heino Kegel, siger til Politiken, at kun få sager ender med, at politiklagemyndigheden udtaler kritik af de pågældende betjente.

Ifølge Politiken endte blot 30 af DUP’s 960 afgjorte sager i 2022 med kritik af betjentenes adfærd.

Politiet er på det seneste blevet ramt af en række sager, der er blevet dækket intenst i medierne.

Det drejer sig blandt andet om hændelsen med Adam Dyrvig Tatt, chefredaktør på mediet Danwatch, som i september blev anholdt på Christianshavn.

Hændelsen blev optaget og delt på sociale medier. Det samme gjorde en hændelse kort tid efter, hvor en cyklist blev anholdt af Københavns Politi.

Begge anholdelser, der på videoptagelserne fremstod relativt voldsomme, er blevet indbragt for DUP.

DUP kan rejse sigtelse mod politifolk og har lovhjemmel til at foretage de efterforskningsskridt, som politiet normalt foretager i efterforskningen af straffesager.

Når DUP har afsluttet en undersøgelse eller en efterforskning, sendes sagen videre til enten Statsadvokaten i København eller Statsadvokaten i Viborg, som træffer afgørelse i sagen.

Hvis politifolk har overtrådt reglerne, kan en sådan afgørelse udløse kritik, som igen kan udløse en disciplinærstraf inden for politiets eget system.

Er der tale om en overtrædelse af straffebestemmelse i lovgivningen, kan statsadvokaterne vælge at rejse tiltale og indbringen en straffesag for domstolene.

/ritzau/

Andre læser også