Det vurderer aktieanalytiker ved Sydbank Jacob Pedersen.
Han ser ikke tirsdagens nyhed fra SAS som en finansiel kæmpesucces.
– De ville have 9,5 milliarder i ny aktiekapital. De har kun fået 5,2 milliarder, og så har de fået noget andet. Det er blandt andet konvertibel gæld, men ikke desto mindre gæld, siger han.
Målt på den rene aktiekapital mener han ikke, at SAS er nået i mål.
Tirsdag lød det på et pressemøde med SAS’ direktør, Anko van der Werff, og bestyrelsesformand Carsten Dilling, at en ny ejerkreds er med til at redde det nødlidende luftfartsselskab fra konkurs.
Det sker med en investering på i alt 12,9 milliarder kroner.
Ifølge en pressemeddelelse fra luftfartsselskabet består de 12,9 milliarder i 5,2 milliarder ren aktiekapital og 7,7 i konvertibel gæld.
Og det er netop det, Jacob Pedersen hæfter sig ved. De 7,7 milliarder er det, der hedder konvertibel gæld.
Det er ifølge aktieanalytikeren en form for obligationer, som på et tidspunkt i fremtiden kan konverteres til aktiekapital.
– Men her og nu er det gæld, som man formentlig skal betale renter af, siger han.
Og hvis der er noget, SAS ikke mangler mere af, er det gæld, lyder det fra Jacob Pedersen.
Bestyrelsesformand i SAS Carsten Dilling er tværtimod stærkt tilfreds med den nye aftale – selv om det ikke er ren aktiekapital.
– Jeg vil sige, at vi er meget tæt på aktiekapitals-målsætningen, siger han.
Han påpeger, at den konvertible gæld er med meget attraktive rentevilkår.
– Det er et syvårigt lån uden step up, som man kalder det, og akkumulerende renter. Så vi skal ikke engang betale renterne likviditetsmæssigt.
– Det vil jeg sige er meget tæt på at være ansvarlig kapital. I og med at det er konvertible lån, er det en værdikupon, kan du sige, for långiverne til at få meget billige aktier.
Spørgsmål: Det er vel i princippet en konvertibel gæld. Og det er vel mere gæld til SAS, som man kan sige, der ikke er behov for?
– Nej, men vi har fået ryddet op i ganske meget af vores gæld. Så vi har vurderet, at det er vigtigere at få pengene ind på kontoen. Og få balanceret det at have en ordentlig likviditetsreserve i forhold til vores omsætning, siger han.
Ifølge formanden kommer SAS de kommende år til at ligge langt højere i likviditetsreserve og dermed manøvredygtighed, end SAS nogensinde har gjort.
/ritzau/
Andre læser også