AVIZ

Analyse: Hver femte ung mister hver uge søvn over presset økonomi

PLUS PFS Undgå tankemylder: Afsæt tid til bekymring

De stigende priser æder sig igennem en stor del af unge menneskers allerede relativt små privatøkonomier, og problemet er nu så stort, at hver femte person mellem 18 og 30 år svarer, at de ligger søvnløse mindst én gang om ugen over økonomien. For nogle sker det hver dag.

Det viser en undersøgelse, som Finans Danmark, pengeinstitutternes interesseorganisation, har lavet.

Niels Arne Dam, Finans Danmarks cheføkonom, minder i en pressemeddelelse om, at “mange unge har en lav indkomst”.

– Derfor æder prisstigningerne hurtigt en stor del af deres budget. Og det betyder, at de har fået langt sværere ved at få pengene til at slå til, fortsætter han i pressemeddelelsen.

I undersøgelsen fra Finans Danmark svarer 30 procent af de adspurgte i aldersgruppen desuden, at de har svært ved at få privatøkonomien til at hænge sammen.

Det er en tredobling i forhold til sidste år.

– Mange har ikke bare problemer. Økonomien hænger simpelthen ikke sammen for dem, siger Niels Arne Dam.

Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, understreger i pressemeddelelsen fra Finans Danmark alvoren af, at unge ligger med søvnproblemer på grund af økonomien.

– Vi ved, at en udfordret privatøkonomi kan skabe mistrivsel, men at så mange unge mennesker ikke kan sove på grund af deres økonomiske situation, er meget bekymrende, siger hun.

Hun opfordrer unge til at italesætte deres økonomiske problemer, selv om det ofte er “forbundet med noget skamfuldt” og derfor noget, “som den unge går med helt for sig selv.

– Men problemerne har det med at vokse, når de bliver holdt skjult for omverden, siger hun.

– Vi plejer at sige: “Tal om din økonomi, før prisen bliver for høj”.

/ritzau/

Andre læser også

Find de smukkeste smykker

    Smykker har i årtusinder været en integreret del af menneskets kultur og selvudtryk. Fra de antikke civilisationers prægtige guldkreationer til nutidens moderne design er smykker mere end blot tilbehør – [...]
    Læs mere